Jandroković će primati više od 20.000 kuna mjesečno za predsjedanje Hrvatskim saborom

Autor: Poslovni.hr , 21. srpanj 2020. u 14:30
Fhoto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Do točne računice nije lako doći jer u Hrvatskoj ne postoji jedinstvena plaća saborskog zastupnika.

Prosječna plaća saborskih zastupnika isplaćena u svibnju ove godine – dakle, za vrijeme kada je sabornica bila napola puna zbog ograničenog „rada od kuće“ iznosila je 16.699,05 kuna u neto iznosu, odnosno 25.188,09 kuna bruto s plaćenim porezom i doprinosima, piše Glas Istre.

Ipak, koliko je tko od saborskih zastupnika primao na svoj tekući račun svakog mjeseca nije lako odrediti jer i oni, baš poput drugih zaposlenika plaćaju prirez ako postoji u mjestu gdje su prijavljeni te imaju dodatke na radni staž, odbitke na djecu i druge uzdržavane osobe kao i invalidnine ako ih imaju. Uz to, saborski zastupnici imaju i druge dodatke koje obični smrtnici, radnici u privatnim i javnim trgovačkim društvima, nemaju – poput zastupničkog paušala, naknade za odvojeni život, službenog automobila i plaćenog stana s režijama u Zagrebu.

Do točne računice nije lako doći jer u Hrvatskoj ne postoji jedinstvena plaća saborskog zastupnika. U skladu sa Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, poručuju iz saborske službe za medije, sustav dužnosničkih plaća temelji se na koeficijentima pridijeljenima određenim dužnostima. Koeficijent za izračun plaće zastupnika u Hrvatskom saboru je 5,27. Osnovica državnih dužnosnika koji je u primjeni od 1. siječnja 2015. godine iznosi 3.890 kuna bruto, a ona se prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika može izračunati prema propisanim koeficijentima.

Koeficijent za predsjednik Hrvatskoga sabora iznosi 7,86, što znači kako će novi/stari predsjednik parlamenta Gordan Jandroković 30.575,40 kuna bruto plaće, čemu može pribrojiti godine radnog staža i dodatke za svoje troje djece koje ima, kako je istaknuo u izbornoj kampanji, s istom ženom. S obzirom da stanuje u Zagrebu, platit će i prirez od 18 posto. Bez uračunatog koeficijenta za staž, Jandroković će primati oko 20.860 kuna mjesečno za predsjedanje Hrvatskim saborom.

Komentirajte prvi

New Report

Close