Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Izvoznici očekuju izazovnu 2023.

Rast kamatnih stopa mogao bi dodatno povećati trošak financiranja. Isti neće obuzdati inflaciju u potpunosti, pa je z…
Davor Baković
15. prosinac 2022. u 22:00
Davor Baković/Jasmin Krpan

Poremećaji koji su se u svijetu dogodili od početka 2020. do danas utjecali su prije svega na brojne ljudske sudbine dok je posljedično utjecaj na gospodarstvenike bio iznimno težak i obuhvatan. A kada se bavite izvozom i igrate utakmice na globalnom tržištu, onda vas ti poremećaji rijetko zaobiđu.

S obzirom na istovremeno preklapanje više globalnih poremećaja, teško je sveobuhvatno predvidjeti poslovno okruženje u 2023. Ipak, ako pretpostavimo nastavak ključnih svjetskih trendova od kraja ove godine, evidentno je da nas čeka još jedna izazovna godina.

Što se izvoza tiče, gospodarsko usporavanje ili recesija na nama ključnim EU tržištima svakako će imati negativan utjecaj na poslovne rezultate. No, bit će i iznimaka, primjerice u elektroenergetici gdje se zasad ne očekuje usporavanje investicija. Rast kamatnih stopa mogao bi dodatno povećati trošak financiranja.

Isti neće obuzdati inflaciju u potpunosti, pa je za očekivati nastavak pritiska na troškove poslovanja. Pozitivno je da će se dobavni lanci dijelom oporaviti, ali će i dalje biti daleko od razine prije pandemije, što uključuje i razinu cijena sirovina i energenata te dobavljivost istih. Ključno kratkoročno pitanje je hoće li Kina opustiti Covid mjere i umanjiti rizike poslovanja na vlastitom teritoriju.

S druge strane, ostaje za vidjeti hoće li Europa i Sjeverna Amerika uspjeti uspostaviti supstitute za Kinu i gdje. Neki trendovi od ove godine ukazuju na seljenje dobavnih lanaca iz Kine prema Jugo-istočnoj i Južnoj Aziji, što ne ohrabruje kada pričamo o pozicioniranju naših tvrtki s ciljem zamjene dijela tog lanca (on/friend-shoring).

Dugoročno gledano, veća integracija u EU (euro, Schengen) imat će pozitivne učinke na poslovanje izvoznika. Isto tako, izazovi vezani uz manjak ključne radne snage potrebne za stvaranje veće dodane vrijednosti vjerojatno će u 2023. biti blaži, no dugoročno gledano, uzimajući u obzir starosnu strukturu i trendove migracije, oni će biti puno ozbiljniji.

U konačnici i pojednostavljeno, jedino visoka konkurentnost hrvatskog izvoza može osigurati dugoročni nacionalni prosperitet. Ohrabruje i činjenica da ista ta konkurentnost čini izvoznike posebno otpornima na krize. Kao što mi izvoznici svaki svjetski poremećaj brzo osjetimo, tako nas i savladavanje istih čini spremnijima za sve buduće.

New Report

Close