Izvoz u Albaniju raste drastično, od nafte do čokolade

Autor: Marija Brnić , 13. siječanj 2020. u 09:39
Ministar gospodarstva Darko Horvat primit će albansku kolegicu Anilu Denaj/MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Interes za dublju suradnju najviše u energetici, strojogradnji, elektroindustriji, graditeljstvu.

Jedna od zemalja s kojom Hrvatska bilježi snažan rast gospodarske suradnje je Albanija, čija ministrica gospodarstva i financija Anila Denaj danas boravi u službenom posjetu u Zagrebu.

Razgovarat će s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, a u pratnji su joj i gospodarstvenici, koji će sudjelovati na Hrvatsko-albanskom gospodarskom forumu koji će se održati u Hrvatskoj gospodarskoj komori.  Interes za poslovnu suradnju gospodarstvenici dviju zemalja pokazale su već prošlog ljeta, kad je održan prvi forum na kojemu je sudjelovalo 20-ak hrvatskih i 88 albanskih tvrtki, a na današnjem za bilateralne razgovore prijavilo se 30-ak tvrtki iz Hrvatske, te 20-ak iz Albanije.

Najviše mogućnosti za suradnju prema procjeni HGK je u energetici, strojogradnji, elektroindustriji i elektronici, farmaceutskoj, prehrambenoj, tekstilnoj i industriji obuće, te naročito u graditeljstvu i investicijskim radovima u Albaniji. Među tvrtkama koje dolaze iz Albanije su i proizvođači rajčica, klementina, povrća, prerađivači sardina, proizvođači iz metalne industrije i iz građevine, a zainteresiranih ima i za suradnju u području naoružanja.

Među hrvatskim tvrtkama koje sudjeluju na Forumu su Ina, Crosco, Končar, Metal Product, Vindija, Fragaria, Pik Vrbovec plus, Elda, Kemika, Perpetuum Mobile, Tehnix, Altpro, Salon bankarske opreme Ozimec, Neoinfo, Elektro Centar Petek, OPG Nevenka Jurin, Surium, Runs with Twins, Sano Modern animal nutrition, Transmitters and communications, Galko, Brana, Luka Zadar, Bureau Veritas Croatia…

Vrijednost izvoza u Albaniju najveća je bila 2015., 67,5 milijuna eura, nakon čega je zabilježen pad, no ponovno raste i lani je u prvih deset mjeseci dosegnuo gotovo 64 milijuna eura i na godišnjoj razini bio je veći za više od 36%. Glavni hrvatski izvozni proizvodi su nafta, riblji proizvodi, električni transformatori, čokolada i nove vanjske pneumatske gume, dok iz Albanije uvozimo aluminijske šipke i profile, obuću, prerađene ribe, bilje i povrće. Uvoz iz Albanije je osjetno skromniji, no bilježi kontinuiran rast i u deset lanjskih mjeseci iznosio je 7 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close