Izvoz rastao 14%, ali slabi trgovina sa SAD-om, Kinom i Mađarskom

Autor: Marija Brnić , 09. svibanj 2023. u 22:00
Lani je uvoz američkog plina kroz krčki terminal ‘eksplodirao’/N. Pavletić/PIXSELL

Vrijednost izvezene robe u prvom tromjesečju 5,82 milijarde eura, uvoz 9,78 milijardi.

Prvi put nakon dvije godine državni statističari bilježe brži rast izvoza od uvoza roba. U prva tri mjeseca izvoz je povećan stopom od 13,7 posto, više nego dvostruko većom od rasta uvoza, koji je bio veći za 6,1%.

U apsolutnim brojkama vrijednost izvezene robe iz Hrvatske dosegla je u prvom tromjesečju 5,82 milijarde eura, dok je uvoz premašio 9,78 milijardi. I dalje je, dakle, velik deficit u robnoj razmjeni, s pokrivenošću uvoza izvozom od 59,5%.

S obzirom na to da je riječ o preliminarnim podacima, nema još službenih brojki koje bi ukazale što je najviše pridonijelo snažnijem rastu izvoza u ožujku, koje su i popravile sliku na razini prvog tromjesečja.

No iz okvirnih podataka za uvoz vidljivo je da je usporila nabava roba iz trećih zemalja, koje nisu članice EU. Taj segment vanjske trgovine u proteklih godinu dana bilježio je i najsnažniji rast, ponajviše zahvaljujući uvozu LNG-a iz SAD-a, te rastu cijena nafte i plina.

U prvom tromjesečju s tržišta izvan EU vrijednost uvezene robe praktički je ostala na istoj razini kao i prije godinu dana, na 2,3 milijarde eura.

S Mađarskom 21% manje
Naznake kretanja robne razmjene može se donekle dobiti iz podataka koje su u DZS-u obradili za prva dva mjeseca. Istina, izvoz je u tom razdoblju bio usporio i stopa njegovog rasta nakon dugo vremena, praktički tri godine, nije bila dvoznamenkasta.

59,5

posto iznosila je pokrivenost uvoza izvozom tijekom prva tri mjeseca ove godine

Izvezeno je bilo roba vrijednih ukupno 3,45 milijardi eura, što je 9,2% posto više nego godinu ranije, dok je uvoz istodobno bio veći za 12,4%, odnosno 6,14 milijarde eura. Pad cijena energenata ostavio je najviše traga, što je vidljivo iz podataka trgovine s Mađarskom.

Prošle godine ta je susjedna zemlja bila najbrže rastući vanjskotrgovinski partner, popela se čak na treće mjesto glavnih hrvatskih izvoznih tržišta, nakon Italije i Slovenije, preskočivši Njemačku. Početak ove godine, pak, u znaku je pada vrijednosti robne razmjene s Mađarskom, i to značajnih 21% u izvozu, dok je uvoz slabiji za 0,8%.

Njemačka je ponovno na tronu kupaca hrvatskih proizvoda, a robna razmjena jača i sa Slovenijom, u oba smjera. Kad je posrijedi Italija, početak godine obilježava izuzetno snažan skok ionako visokog uvoza, čak za 37%, a od 6 milijardi ukupno uvezene robe 922 milijuna stiglo je iz Italije.

Promjene i slabljenje uvoza, pak, najprimjetnije je na relaciji sa SAD-om i Mozambikom, te s Kinom. Ključan u slučaju prve dvije zemlje je LNG, čiji je uvoz za krčki terminal lani “eksplodirao”. Ovu godinu bilježe se znatno slabije brojke u razmjeni sa SAD-om, jer je uvoz pao za 39%, na nešto manje od 250 milijuna eura.

S druge strane, Mozambik je u siječnju ove godine prvi put ušao na listu međunarodnih tržišta s kojima DZS prati robnu razmjenu, i to upravo zahvaljujući LNG-u. U prva dva mjeseca vrijednost njegovog uvoza dosegla je čak 145 milijuna eura. Iz Kine je, pak, uvoz pao za 9,3%, na 200,5 milijuna eura. U odnosu na te brojke, izvoz u Kinu je simboličan (10 milijuna eura) i također ima negativan trend.

Početak godine odrađeno je i nešto više poslova u SAD-u (izvezeno robe za 92 milijuna eura), ali i u Rusiji, u koju je plasirano preko 32 milijuna eura vrijednih roba, koje nisu obuhvaćene sankcijama. Uvoz s druge strane iz Rusije je minimaliziran, pao je za 39% (na manje od 14 milijuna eura).

Na izvoznoj listi primjetan je i dalje jak rast izvoza u susjedne zemlje CEFTA-e, BiH i Srbiju, s kojom je nakratko lani zabilježen po prvi put deficit u razmjeni, no, ovu godinu u prva dva mjeseca izvoz s rastom od 36% ponovno premašuje uvoz. Izvezeno je 218 milijuna eura vrijednih roba, a uvezeno 183 milijuna.

Najveći pad rudarstva
Gleda li se djelatnosti, plusom u izvozu izdvajaju se najviše prehrambena industrija, koja je plasirala 286 milijuna eura roba (25% više), ali i industrija odjeće, električne opreme, strojeva i uređaja.

Slabiji start imaju prerađivači drva i proizvodnja metala, dok najveći pad bilježi rudarstvo. Vrijednost izvoza pala je za gotovo trećinu u odnosu na prva dva mjeseca u 2022. (124 milijuna eura), no istodobno je uvoz bio trostruko veći, rastao je stopom od 41% i premašio je pola milijarde eura.

Analitičari HGK u osvrtu ukazuju na trend smirivanja rasta cijena proizvođačkih cijena na međunarodnom tržištu. U prvom tromjesečju bile su na najnižim razinama od polovice 2021., pa sada manje utječu na nominalno napuhivanje razine vrijednosti izvoza, ističu HGK-ovi ekonomisti.

Procjenjuju da je nakon deflacioniranja ukupne vrijednosti proizvođačkim cijenama na inotržištu vrijednost izvoza u prvom kvartalu realno rasla za 7,4%. Ožujak je, gleda li se njihove ranije procjene, zabilježio snažan izvozni rast, jer su u analizi podataka za siječanj i veljaču utvrdili da je vrijednost izvoza realno rasla tek za 2,3%.

Komentirajte prvi

New Report

Close