Rijetka grana koja može pomoći podizanju životnog standarda i rasta u Hrvatskoj

Autor: Ana Blašković, Darko Bičak , 15. lipanj 2018. u 13:54
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

O važnosti izvoza i izvoznika najbolje govore brojke.

U svijetu koji se stalno mijenja, izvoz je rijetka grana koja može pomoći podizanju životnog standarda i rasta BDP-a u Hrvatskoj. Da bi izvoz generirao veće stope rasta naglasak treba biti na izvozu "pravih proizvoda i usluga", poruka je 13. Konvenciju hrvatskih izvoznika koja je u petak održana u Zagrebu.

"Jučer smo govorili o globalizaciji, danas se susrećemo s protekcionizmom i jačanjem nestabilnosti pa se od nas očekuje da budemo izvrsni prognozeri", kazao je čelnik Končara i predsjednik udruge Hrvatski izvoznici. Osvrnuo se na nove uvjete poslovanja u svijetu koji se brzo mijenja, a s kojima se susreću tvrtke, od umjetne inteligencije do brzog razvoja robotike, navodeći prognoze PwC-a da u budućnosti u 50 najvećih kompanija u svijetu neće biti nijedna iz Europske unije.

Svjetski BDP raste, prošle godine po stopi 3,6 posto, no primjetno je da međunarodna razmjena usporava. "Zabrinjava nas da Hrvatska među svim zemljama u EU najviše uvozi u odnosu na svoj BDP. Taj negativni saldo s Europskom unijom i svijetom je sve veći, samo u EU imamo debalans od osam milijardi eura, a dodatno brine i da mi izvozimo "jeftine tone", a uvozimo "skupe" tone", kaže Bago. Pozitivnim je ocijenio trgovinsku bilancu sa zemaljama CEFTA-e za što su, smatra, zaslužni izvoznici, ali i mjere Vlade.

O važnosti izvoza i izvoznika najbolje govore brojke. Od ukupnog broja poduzeća u 2017. godini 15 posto činili su izvoznici kod kojih radi 51 posto svih radnika u Hrvatskoj. Upravo su izvoznici iznijeli 62 posto svih investicija te 73 posto svih ulaganja u razvoj. Dvije trećine prihoda svih tvrki otpada na izvoznike, kao i 76 posto ukupno zarađene dobiti domaćeg gospodarstva.

Kod razmjene sa ostalim zemljama Hrvatska bilježi smanjenje deficita, po prvi puta famaceutski sektor ima pozitivan saldo, dok je u prehrani trend obrnut. "Što bi bilo bez mjera Vlade oko Agrokora? Prihod koncerna i ovako je pao pet posto, i to su iskoristili strani lanci s povećanim uvozom od 1,2 do 1,3 milijarde eura", ustvrdio je Bago. Iako izvoznici bilježe rast prihoda, smanjena je dobit. "Da nije bilo mjera Vlade oko Agrokora utjecaj na gospodarstvo bio bi dramatično veći", ustvrdio je Bago.

Hrvatski izvoznici su tradicionalno dodijelili i svoje nagrade Zlatni ključ za svoje najuspješnije članice. Valamar je najbolja velika tvrtka, a varaždinski Solvis je najuspješniji izvoznik među srednjim tvrtkama.

Najbolja mala tvrtka za 2017. je MCZ iz Labina. Najinovativniji izvoznik je farmaceutska tvrtka JGL iz Rijeke. Vetropack Straža je najbolji izvoznik u Italiju, a Pliva u Njemačku. AD Plastik je nagrađen za izvoz u Sloveniju, Podravka u BiH, Selk u Austriju, DS Smith u Srbiju, Omco Croatia u SAD, a Žito u Mađarsku. Na francuskom tržištu je najuspješniji bio LPT, a na češkom Končar – Energetski transformatori. Zlatni ključ za ostvarenje na tržištima Azije i Pacifika je nagrađen Harburg-Freudenberger iz Belišća, a za afričko tržište Šerif. Na panameričkom tržištu je najuspješniji bio Končar – Mjerni transformatori. Nagradu za Rastuća tržišta, konkretno Rusiju, dobilo je Belupo, a Zlatni ključ za ostala europska tržišta je otišao Elektro-kontaktu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

…. isto kao što je i izvoz privredna grana! (da se nadovežem)

Izvoz može podići standard i rast u Hrvatskoj.

Ovo je isto kao da ste napisali novac vas može izvući iz siromaštva. Ili je najbolji način za dugovječan život je što dulje biti zdrav…

New Report

Close