Izmjene zakona o PDV-u i doprinosima u hitnu proceduru

Autor: Poslovni.hr , 09. ožujak 2023. u 21:59
Foto: TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Kada je riječ o izmjenama Zakona o doprinosima, predlaže se ukidanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje koji obuhvaća oko milijun umirovljenika.

Izmjenama Zakona o PDV-u koje Vlada predlaže, zadržava se najniža stopa PDV-a na plin i neke druge energente, a izmjenama Zakona o doprinosima ukida se dodatni zdravstveni doprinos za umirovljenike, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice. Po predloženim izmjenama Zakona o PDV-zadržat će se stopa od 5% na isporuke prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica. To uključuje i naknade vezane za te isporuke kao i za isporuke ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke i nakon 31. ožujka. “Na taj način omogućujemo svima da se opskrbe na vrijeme tim vrstama energenata po najnižoj stopi koja je moguća”, rekao je Plenković. “Ovim produljenjem zadržat će se dosadašnja razina poreznog rasterećenja, s obzirom na okolnosti. Ublažit će se utjecaj porezne stope prije svega na cijene, čime će se spriječiti udar na standard građana i negativne posljedice za gospodarstvo u cjelini”, rekao je ministar financija Marko Primorac.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o doprinosima, predlaže se ukidanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje koji obuhvaća oko milijun umirovljenika, kojima se navedeni doprinos plaća na teret sredstava državnog proračuna i oko 32.000 umirovljenika koji sami plaćaju taj doprinos iz mirovine. “Idemo u prilog umirovljenicima, konkretno u povećanje za njih 32 tisuće, koji će ono što su do sada uplaćivali zadržati za sebe kako dio mirovine”, rekao je Plenković.

Predložene zakonske izmjene upućene su u hitnu saborsku proceduru, stupile bi na snagu 1. travnja i primjenjivale se do 31. ožujka 2024.

Komentirajte prvi

New Report

Close