‘Izjednačite poslovne s kulturnim eventima’

Autor: Marija Crnjak , 15. ožujak 2021. u 22:00
Mara Hrgetić /SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL

Dopustili su do 250 osoba u zatvorenom, uz 4m2 po osobi za kulturne priredbe, a poslovne su ostavili na 25 ljudi, iako su konceptom slični.

Organizatori poslovnih evenata okupljeni u razne udruge traže od Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu da se poslovni eventi izjednače s kulturnim i omogući okupljanje sudionika sukladno veličini zatvorenih prostora.

Odluku Stožera od petka da se ukinu ograničenja okupljanja samo za kuturne i umjetničke ustanove i događanja, drže diskriminatornom i upozoravaju na ogromne štete koje je ovaj segment gospodarstva već pretpio zbog korone.

Kako je poznato, Stožer je odlučio da se najveći dozvoljeni broj posjetitelja koji mogu istovremeno boraviti u prostoru za kulturne i umjetničke manifestacije određuje prema kvadraturi prostora, za svaku osobu mora biti osigurano najmanje 4 m2 neto površine s tim da njihov broj ne smije biti veći od 250 u zatvorenim te 500 na otvorenim prostorima. Poslovni događaji i dalje su ograničeni na 25.

“Nakon što je Udruga Glas poduzetnika (UGP) upozorila na tešku situaciju u event industriji, Stožer je od mjera zabrane okupljanja do 25 ljudi izuzeo profesionalne umjetničke izvedbe, kulturne programe i manifestacije i omogućio da se održavaju uz lakše mjere.

No zaboravili su na poslovna događanja, koja su važan segment u hrvatskom turizmu i generiraju prihod za niz djelatnosti. Stoga pozdravljamo olakšanje mjera za kulturna događanja i pozivamo Stožer da slična događanja tretira jednako, poput poslovnih konferencija koje su po razini bliskog kontakta i konceptu slične kulturnim događajima te da donese plan i za ostatak event industrije”, istaknula je za Poslovni dnevnik Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria i članica upravnog odbora UGP-a.

400

događaja morao je otkazati Kongresni centar Forum Zagreb zbog pandemije

Za ovu industriju nužan je plan otvaranja kako bi se mogli realizirati eventi koji se u pravilu ugovaraju unaprijed, a ne preko noći. U prošlotjednoj objavi UGP je istaknuo kako ukupna event industrija u Hrvatskoj čini oko 6,3% hrvatskog BDP-a.

U objavi koja se fokusira na kulturna događanja, najviše glazbene festivale, upozorili su da su organizatori najavili posjetiteljima povratak u 2021., ali zbog neizvjesnosti oko plana popuštanja epidemioloških mjera dovodi se u pitanje stotine tisuća rezerviranih turističkih aranžmana i zaustavljaju se sve buduće rezervacije jer gosti ne znaju što očekivati.

Zato su mnoge europske države u veljači pozitivno ocijenile planiranje ovogodišnjih manifestacija te su predstavili plan otvaranja event i kulturne industrije. Ivana Matić ističe i to da osim potpora za očuvanje radnih mjesta event industrija nije dobila ništa za pokriće fiksnih troškova.

I to pokrivanje je na popisu zahtjeva koje je Stožeru uputila Hrvatska gospodarska komora, a upravo danas šalju i zahtjev da se poslovni eventi izjednače s kulturnima u popuštanju mjera, potvrdila nam je Jasmina Kanaš, predsjednica Zajednice poslovnog turizma pri HGK i vlasnica agencije ProConventa.

“Svjesni smo da se popuštanjem mjera neće i automatski vratiti naš promet. Puno je okolnosti trenutačno protiv nas, od nedostatka letova do opće atmosfere pesimizma i neizvjesnosti koju je donio nered s opskrbom cjepiva. Sad vlada trend otkazivanja evenata koji su prebačeni na ovu godinu, no i dalje za njih nema uvjeta. Zato očekujemo val zatvaranja tvrtki u ovom poslu”, kaže Kanaš.

Među onima kojima je pandemija zatvorila biznis su i osnivači Kongresnog centra Forum Zagreb, povratnici iz Venezuele Mara i Josip Hrgetić koji su ove godine trebali obilježiti 9 godina uspješnog posla.

Kako su objavili na stranicama centra, Forum Zagreb zatvara vrata jer je lani imao pad prometa od 82% i oko 400 otkazanih događanja, nakon što su godinu ranije zaključili s prometom od 3,8 milijuna kuna i dvoznamenkastim rastom.

Komentirajte prvi

New Report

Close