Otkriveno koliko milijuna će nas koštati izgubljena arbitraža

Autor: Marija Brnić , 19. travanj 2017. u 08:08
Preostali dio hrvatske žalbe nastavit će se razmatrati, kaže Miljenko Giunio/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Neslužbeno se čuje kako su pregovori između Hrvatske i Mađarske oko Molovog izlaska iz Ine poodmakli.

Sav trošak lani izgubljenog arbitražnog spora oko upravljačkih prava u Ini između Hrvatske i MOL-a pred UNCITRAL-ovim sudištem u Ženevi platit će se iz državnog proračuna bez odgode i čekanja na ishod žalbe, koju je početkom godine podigla Republika Hrvatska pred nadležnim švicarskim Saveznim sudom.

Takvu odluku Sud je donio prije tjedan dana, dok će se preostali dio hrvatske žalbe, prema tumačenju arbitražnog stručnjaka i člana arbitražnog sudišta HGK Miljenka Giunioa, nastaviti razmatrati.  Hrvatsku bi, kao stranu koja je izgubila spor, iz dosad poznatih informacija o odluci arbitara u Ženevi, sam trošak arbitraže i Molovih odvjetnika trebao stajati više od 20 milijuna dolara, odnosno oko 144 milijuna kuna, dok se ukupan iznos koji treba podmiriti po ovom arbitražnom slučaju, kada se pribroje i ostali troškovi, prvenstveno svog pravnog zastupanja, prema procjenama Global Arbitration Review-a penje na 30 milijuna dolara, odnosno 210 milijuna kuna.

 

20 milijuna

dolara trošak je spora i Molovih odvjetnika

Upućeni u slučaj, pak, ne daju velike izglede da ni cjelovita hrvatska žalba bude prihvaćena no, s obzirom na to da je Hrvatska u tom sporu tražila poništenje izmjene međudioničarskog ugovora kojom je u Ini Molu omogućeno 100-postotno upravljanje tvrtkom, gubitak koji proizilazi i iz mogućeg konačnog gubitka ove arbitraže značit će zadržavanje potojećeg stanja. Financijski teret moguće je očekivati u slučaju da Hrvatska izgubi drugi arbitražni spor s Molom, koju je ta tvrtka pokrenula pred ICSID-om u Washingtonu, a kojim, među ostalim, od Hrvatske traži obeštećenje zbog toga što nije provela dogovoreno odvajanje plinskog biznisa.

Taj postupak odvija se bez veće medijske pozornosti i, kaže više izvora, vrlo usporeno. Nagađalo se da bi do kraja godine mogla biti donesena konačna odluka, ali iz dostupnih izvora to je malo izgledno, jer su svjedočenja koja su trebala biti održana početkom godine pomaknuta za razdoblje nakon ljeta. U međuvremenu, neslužbeno se iz vladinih krugova čuje kako su pregovori između Hrvatske i Mađarske oko Molovog izlaska iz vlasničke strukture Ine poodmakli, te da je upravo vezivanje eventualnog gubitka arbitraže u Washingtonu ili Molovo odustajanje od tog spora, predmet utvrđivanja konačne cijene za Molov izlazak.  

Komentari (12)
Pogledajte sve

pola ovoga su pospremili u privatne dzepove.i podjelili sa madjarima …fuj



A gle ovo 75 milijuna kuna dionica prema jugo banci zbog brodograđevne industrije Split.

http://www.cerp.hr/UserDocsImages/Sjednice%20UV%20CERP-a%202017/Sjednica%2011.04.2017/BIS.pdf

Koga treba nabosti na vile zbog ovoga?

ovo je užas , katastrofa…. još bumo se svi morali naguzit – samo problem sto ih ima pun kufer pa ni neznamo kome prvo

Ovo triba poslat svim medijima u Hrvatskoj!
[/quote]


A gle ovo 75 milijuna kuna dionica prema jugo banci zbog brodograđevne industrije Split.

http://www.cerp.hr/UserDocsImages/Sjednice%20UV%20CERP-a%202017/Sjednica%2011.04.2017/BIS.pdf

Koga treba nabosti na vile zbog ovoga?

Ovo triba poslat svim medijima u Hrvatskoj!

210 mil kn + milijardu kuna za razdjelnike. Zašto su dotični likovi još na slobodi?

New Report

Close