Izgradnja LNG terminala jamči energetsku stabilnost i sigurnost

Autor: Poslovni dnevnik , 31. siječanj 2021. u 22:00
Plutajući terminal u Omišlju na Krku svečano je u petak pušten u rad/NEL PAVLETIĆ/PIXSELL

Otpremni plinovod Zlobin-Omišalj od 16,7 km investicija je od oko 430 mil. kn, a s gotovo 16,5 milijuna eura sufinanciran je iz EU.

Plutajući LNG terminal u Omišlju i spojni plinovod Zlobin – Omišalj, kojim će ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) otpravljati u hrvatski transportni plinski sustav i do kupaca svečano su u petak pušteni u rad, a predsjednik Vlade Andrej Plenković je ocijenio da je to povijesni dan te da se time mijenja položaj Hrvatske na energetskoj karti Europe.

“Ovaj terminal s onima u Litvi i Poljskoj, čini novu točku na koridoru sjever-jug. To je jako dobro za diversifikaciju opskrbe plinom i konkurenciju u srednjoj i istočnoj Europi”, izjavio je premijer. Projekt je ostvaren po najvišim ekološkim standardima te da neće zagađivati ni more ni okoliš.

Projekt LNG Hrvatska vrijedan je oko 234 milijuna eura, a EU je dala bespovratno 101,4 milijuna eura za izgradnju terminala. Iz tvrtke Plinacro navode da je izgradnjom terminala i otpremnog plinovoda Zlobin – Omišalj Hrvatska dobila novi dobavni pravac plina koji joj jamči energetsku stabilnost i sigurnost opskrbe.

Plin će se do kupaca otpremati priključnim plinovodom dugačkim 4,2 kilometra te novim otpremnim Zlobin-Omišalj, koji osigurava otpremu u naš plinski transportni sustav.

Otpremni plinovod Zlobin-Omišalj od 16,7 km investicija je od oko 430 mil. kn, a s gotovo 16,5 milijuna eura sufinanciran je iz EU. Plutajući LNG terminal namijenjen je za prihvat LNG brodova, uplinjavanje te isporuku u sustav do kupaca.

Počeo je s probnim radom u prosincu, a od 1. siječnja s komercijalnim. Tehnički kapacitet terminala je uplinjavanje 2,6 milijarde m3 ukapljenog plina na godinu. Svi kapaciteti zakupljeni su za sljedeće tri godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close