Izgleda kao francuska Provansa: Obitelj Golub sve više privlače turiste, krenula je i berba lavande

Autor: Poslovni.hr , 20. srpanj 2023. u 09:13
Foto: Unsplash

Polje lavande, kadulje, mente, nevena i drugog bilja zapravo su “Mirisni kalnički vrtovi” obitelj Golub. 

Na padinama Kalnika počela je berba lavande! Lavandu, divlju ružu i više vrsta mirisnoga bilja obitelj Golub posadila je prije šest godina. Kalnički se kraj pokazao izvrsnim za uzgoj, piše HRT.

Raj je to i za kukce oprašivače pa su “Mirisni kalnički vrtovi” postali i edukativna poučna staza, a sve više privlače i turiste. Iako na prvi pogled izgleda kao francuska Provansa, ova je ljepota pod hrvatskom planinom Kalnik! Polje lavande, kadulje, mente, nevena i drugog bilja zapravo su “Mirisni kalnički vrtovi” obitelj Golub.

“Lavanda kao lavanda se nametnula iz jednostavnog razloga jer je tlo dosta kamenito, a to njoj paše i ima puno sunčanih dana i sam Kalnik je specifičan po toj svojoj mikroklimi”, govori Zoran Golub.

Ljubičasto polje lavande, ali i drugo mirisno bilje privuklo je pčele i druge kukce oprašivače pa postalo i njihov dom i poučna staza.

“One su iznimno bitne iz ekološkog aspekta zato što održavaju tu bioraznolikost putem usluge oprašivanja, a isto tako za proizvodnju hrane, općenito za proizvodnju hrane i za čovjeka to bi mogli slikovito prikazati da svaki treći zalogaj koji stavimo u usta je direktno ovisan o oprašivanju pčela”, naglašava prof.dr., sc. Ivana Tlak Gajger s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Obitelj Golub sve bilje koje naraste suši i prodaje za čajeve i daljnju preradu. Grmovi divljih ruža su ocvali, a plodovi šipka krajem ljeta će biti spremni za branje i preradu.

“Kalnik se razvija kao turističko mjesto unatrag tri- četiri godine. Dosta se otvorilo tih malih obiteljskih apartmana gdje bi mi mogli kao malo obiteljsko gospodarstvo s našim proizvodima”, naglašava Zoran.

Iako je u početku bila ideja da to bude samo poljoprivredna priča – ljubičasta polja lavande i miris bilja privlači i turiste. Često navraćaju i odmaraju u mirisnim kalničkim vrtovima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Iako francuski seljaci nisu baš ono Splićani po izgledu, rijetko se nailazi na deformitete tipične za Hrvatsku..

Hektari se ne broje niti broj djece i krava, niti ko je umro.. a vozi se uglavnom renol..

Za ručkom se ne prežderava već se jede manje ali kvalitetno uz jednu čašu crnog vina..

Nisam bio u Provansi ali roadtrip od Strasbourga do Chateau Chinona ( sa muzejom fr. Predsjednika) je fakat ok.. Beaune je super mjesto i Autun gdje ima neki rimski koloseum .

Strasbourg je vrlo lijepo mjesto sa dobrom katedralom.. kvaliteta zraka je loša doduše

Beaunne i Autun su mjesta gdje bih odmah poželio živjeti..

Chateau chinon je isto lijep gradić ali se ne sjećam baš najbolje.. iz chateau chinona krenuli smo za Versailles koji je isto mjesto iz bajke.. kao lenucijeva potkova * 5 ..

Za razliku od Pariza i Zg tamo živi skoro isključivo kulturna raja, kao uostalom i drugdje po Francuskoj, osim po većim gradovima.. recimo susjed mi je bio general..

U Hr isto ima lijepih mjesta,  jedino je civilizacijska razina drugačija..

Civilizacijska razina fr. Sela Početkom 20 st.. Je vjerojatno bila Al pari sa ZG ili valjda morem.. sudeći po arhitekturi i unutarnjem uređenju, dok su naši hrišćani živjeli u zemljanim kućama ( cigla je došla 70- ih), ili eventualno drvenim kućama.. u sredini kuhinja, lijevo dječja, desno spavaća soba..

Što se tiče polja lavande isl.. šta fali poljima pšenice?

I mislim da sam posjetio najružnije mjesto u Francuskoj.. zaboravio sam kak se zove…

New Report

Close