Na svjetsko natjecanje se prijavio prvi put. I briljirao: Izvozi u Njemačku, a njegovo vino pije se i u Nigeriji

Autor: Poslovni.hr , 20. srpanj 2023. u 08:51
Foto: Pixabay

Prije sedam godina napunio je prve butelje.

Hrvatsko vino sve je poznatije u svijetu. Na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama, najvećem i najutjecajnijem ocjenjivanju vina održanom u lipnju u Londonu, medalje je dobilo čak 360 hrvatskih vina, piše HRT.

Nikica Katić iz Lovreća kod Imotskoga na natjecanje se prijavio prvi put. I briljirao. Nagrade je dobio za sve svoje uzorke, točnije četiri srebra. Kruna je to višegodišnjeg velikog truda.

“Prvi put smo se pojavili, prvi put ostvarili te neke uspjehe i našli smo se i vidimo da smo napravili neku dobru priču, dobra vina i da možemo konkurirati”, rekao je vinar i vinogradar Katić.

Recept za uspjeh vinara koji je prvu butelju napunio tek prije sedam godina nije tajna. “Posvećenost poslu i predanost uz poštivanje struke i novih znanstvenih spoznaja i jedna pomalo iracionalna ljubav prema vinu”, objasnio je enolog Viktor Zdilar.

Bez obitelji ne bi bilo uspjeha, jasna su Nikičina djeca.

“Nema biranja. Posla je previše i jednostavno raditi se mora. I svi imamo svoje zadatke i ispunjavamo ih, kazao je Ante Katić.

“Toliko sam zavoljela vino i jako me zainteresiralo tako da pokušavam uhvatiti svaki korak bilo u vinogradu ili u podrumu. U bilo čemu”, rekla je Ilijana Katić.

Nikica već proizvodi oko 60 tisuća butelja. Na lokalnim natjecanjima često je osvajao zlatne medalje. Vina su mu pitka, puna arome i slasti. Pod lozom ima 10 hektara Imotskog polja. Izvozi za sada u Njemačku, a njegovo vino pije se i u Nigeriji. Uspjeh u Londonu, kaže, na ponos je i njemu i cijelom imotskom kraju.

Komentirajte prvi

New Report

Close