Izbori u doba korone: ‘Dva člana biračkog odbora ulazit će u stanove osobama u samoizolaciji’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. svibanj 2020. u 09:52
Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

Sessa je kazao kako vjeruje da će epiemiološka situacija do izbora biti nešto bolja.

Predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa kazao je da će se na predstojećim izborima osobama u samoizolaciji omogućiti glasanje u njihovim domovima, piše u srijedu Jutarnji list.

U razgovoru za dnevnik Sessa je kazao kako vjeruje da će epiemiološka situacija do izbora biti nešto bolja, odnosno da će broj osoba u samoizolaciji biti manji.

“Vjerujem da osobe koje budu u samoizolaciji, a žele ostvariti svoje biračko pravo, neće to pravo ostvariti na biračkom mjestu, nego će glasati kao i svi drugi koji ne mogu na birališta. Doći će im dva člana biračkog odbora u stan, a procedurama će se propisati kako će se zaštititi ti članovi biračkog odbora od eventualne zaraze”, kazao je Sessa.

Inače, ako se uzme u obzir da na izbore izlazi oko dva milijuna birača, sadašnji broj od 15 tisuća osoba u samoizolaciji predstavlja 0,5 posto biračkog tijela.

Na pitanje jesu li izbori legalni ako ne mogu glasati svi koji žele Sessa je kazao da je osnovno načelo izbora da se glasa na biračkom mjestu prema mjestu prebivališta.

“Sve ostalo što zakon propisuje su iznimke kao što je da se glasa izvan mjesta prebivališta, u inozemstvu, na brodovima, u Oružanim snagama, u domovima za umirovljenike. Te je iznimke zakonodavac propisao da bi se omogućilo svima ostvarenje biračkog prava. Široka je lepeza mogućnosti za ostvarivanje biračkog prava i DIP kao centralno izborno tijelo će u suradnji s nižim izbornim tijelima osigurati da se to pravo u racionalnoj mjeri može ostvariti.

Ne vidim tu neki poseban problem u odnosu na dosadašnje izbore. Izazov vidim u samodisciplini birača i članova biračkih odbora da se na biračkim mjestima osigura zaštita svih i spriječi širenje zaraze. Sve će to iziskivati dodatne troškove, ali je izvedivo”, kazao je Sessa za Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close