Iz Stockholma kod nas prenijeli uspješan koncept za kreativce, otvorit će i glazbeni studio

Autor: Marija Crnjak , 19. siječanj 2023. u 07:16
Siniša Reljić i Michel Fannoun /S. Midžor/PIXSELL

Švedski Metropole planira daljnje širenje na gradove u Španjolskoj, Italiji i Sloveniji.

Kad je hrvatski skladatelj i producent Siniša Reljić prošle godine po prvi put igrom slučaja ušao u coworking prostor Metropole u Stockholmu, prva pomisao bila mu je “da bar ovo imamo u Zagrebu”.

Njegove ideje poklopile su se s planovima švedskih osnivača inovativnog koncepta ureda za kreativce, o ekspanziji na druge gradove EU, i tako smo s početkom 2023. dobili Metropole Zagreb, ujedno prvi Metropole izvan Stockholma.

Radi se o poslovnom prostoru namijenjenom ponajviše kreativnim industrijama unutar tehnološke i medijske branše, iako prvi stanari dolaze iz energetskog sektora.

Kapacitet oko 80 ljudi
Nakon prvih 600-tinjak kvadrata u zagrebačkoj Banjavčićevoj ulici već krajem godine slijedi širenje, a potom i otvaranje glazbenog studija, doznajemo od suvlasnika projekta, Michela Fannouna koji je Metropol zajedno s kolegom Jimmyem Åkerforsom pokrenuo prije 3 godine.

“Pokrenuli smo naš koncept nešto malo prije početka pandemije početkom 2020. upravo s ciljem da napravimo urede koji nemaju korporativni karakter, koji će biti i za odmor i razonodu te druženje, a usto imati i sadržaje namijenjene kreativnim industrijama, jer to je segment gospodarstva koji se jako brzo razvija, brže od ponude ureda koji će zadovoljiti njihove potrebe. Zagreb smo odabrali zahvaljujući odličnoj suradnji i entuzijazmu našeg partnera Siniše Reljića, ali i zato što smo istraživanjem tržišta uvidjeli da tu imamo veliku potražnju.

Hrvatska ima puno talenata, i bar 150 tvrtki na hrvatskom tržištu potencijalno može koristiti naše usluge, od video i glazbene produkcije do digitalnog marketinga i gaminga”, ispričao nam je Michele Fannoun.

Metropole u Stockholmu vrlo brzo po otvaranju udomio je vodeće švedske kreativce i glazbenike, ističe Fannoun. U Švedskoj se Metropole prostire na 4 lokacije s ukupno 3.500 metara i koristi ga 300-tinjak pojedinaca, iako oni, za razliku od ostalih coworking prostora, ne naplaćuju najam po osobi, nego po prostoriji.

Siniša Reljić, suvlasnik i direktor Metropole Zagreb ističe da je kapacitet zagrebačkog ureda oko 80 ljudi, no u narednom razdoblju u planu je širenje prostora na istoj lokaciji, kao i opremanje koje je upravo krenulo.

“Naši korisnici imaju all inclusive uslugu, svi koji uplate najam imaju pravo na sve naše dodatne sadržaje. Također, uplatom mjesta u Zagrebu besplatno je korištenje ureda u Stockholmu, ako ima mjesta”, otkriva nam Reljić.

Na stranicama Metropole Zagreb navodi se da nude kreativne urede različitih veličina od 10-50 četvornih metara, s više zajedničkih prostorija kao što su dnevni boravak i fleksibilne radne stanice, sobe za sastanke koje mogu primiti do 15 osoba, a u ponudi će uskoro biti i švedska kava iz Gåshaga.

Metropole će imati i foto-studio i podcast-studio, privatnu telefonsku govornicu, veliku opremljenu kuhinju, te zajedničke prostore za druženje i igru.

Švedsko-hrvatska suradnja
Ukupna ulaganja u Metropole Zagreb planirana su u iznosu od oko 100 tisuća eura, a nakon što se stabilizira ova lokacija, plan Šveđana je daljnje širenje na druge europske gradove. Prvi Metropole nakon Švedske i Hrvatske bit će u Španjolskoj, Barceloni ili Valenciji, već se ozbiljno razmatraju Italija i Slovenija.

“U idućih 7-8 godina želimo razviti 10-20 Metropole lokacija po Europi”, kaže nam Hannoun. Također, uskoro se očekuje razvoj mobilne aplikacije za korisnike Metropolea, koja će omogućiti komunikaciju i umrežavanje, razmjenu lokacija, korištenje digitalnog ključa. Investitori žele potaknuti i suradnju švedskih i hrvatskih kreativaca, za što vide velik potencijal.

Komentirajte prvi

New Report

Close