Iz novih fondova isplaćeno 37 milijuna kuna nerazvijenima i udruženim TZ-ima

Autor: Marija Crnjak , 10. veljača 2021. u 22:00
Udružile su se i turističke zajednice s područja Križevaca i Kalničkoga prigorja/SHUTTERSTOCK

Polovica novca može biti utrošena na administrativne troškove, uključujući plaće u turističkim zajednicama.

Ukupno 37 milijuna kuna isplaćeno je turističkim zajednicama u nerazvijenim područjima i onima koje su se udružile, temeljem novih uredbi o raspodjeli tih potpora koje je Vlada donijela krajem 2020. godine., doznajemo iz Ministarstva turizma.

Od tog iznosa najviše je otišlo nerazvijenima, dok su udruženi dobili gotovo 10 milijuna kuna, s tim da polovica tog novca može biti utrošena na administrativne troškove, a tu spadaju i plaće.

Podaci pokazuju da se i dalje najviše TZ-ova udružuje na kontinentu Hrvatske, gdje je ujedno i najviše nerazvijenih turističkih krajeva.

Kako je poznato, na temelju Zakona o turističkoj pristojbi, na sjednici Vlade u prosincu 2020. godine prihvaćen je prijedlog Uredbe o namjeni i načinu raspodjele sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent te Uredbe o namjeni i načinu raspodjele sredstava Fonda za udružene turističke zajednice.

Navedenim Zakonom potiče se udruživanje više lokalnih i regionalnih turističkih zajednica i samouprava, a udruživanje može biti formalno (više lokalnih i regionalnih turističkih zajednica) ili projektno (udruživanje turističkih zajednica i jedinica lokalne samouprave koje nemaju TZ svojeg područja).

“Navedenim Uredbama omogućena je isplata sredstava u 2020. godini, temeljem mjerljivih i objektivnih kriterija za provedbu redovitih aktivnosti predviđenih godišnjim planom rada i financijskim planom za 2020. godinu.

Temeljem spomenutih Uredbi, turističkim zajednicama dodjeljuju se sredstva iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, odnosno iz Fonda za udružene turističke zajednice za 2020. godinu. Do današnjeg dana Ministarstvo turizma i sporta odobrilo je 19 formalnih i 22 projektna udruživanja turističkih zajednica”, otkrili su u Ministarstvu.

Konkretno, dosad su sklopljeni sporazumi TZ-ova Zadarskog arhipelaga, lokalnih TZ-a i JLS s područja Križevaca i Kalničkog prigorja, TZ-ova Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle, TZ Gorskog Kotara, regionalni TZ-ovi na projektu 100 dvoraca Sjeverne Hrvatske, TZ-ovi otoka Korčule, TZ-ovi i općine Podravine, TZ-ovi i općine Središnje Istre pod nazivom Autentična Istra, TZ Grada Đakova i JLS-ova s područja Đakovštine, regionalni TZ-ovi Slavonije, Podravina Adventure, TZ-ovi otoka Krka,potom s područja Riviere Poreč, TZ-ovi Baranje, Južne Istre, otoka Hvara, Riječki prsten i općina Klana, TZ-ovi otoka Murtera, Malog Lošinja i Cresa, pa Crikveničko-vinodolske rivijere, TZ-ovi otoka Paga te Zagrebačke županije.

Ukupni iznos Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent za 2020. godinu je 27,5 milijuna kuna, od čega se za lokalne turističke zajednice izdvaja 19,3 milijuna kuna, a za regionalne turističke zajednice 8,3 milijuna kuna prema osnovnom kriteriju dodjele sredstava, odnosno indeksu turističke razvijenosti koji je razradio Institut za turizam, pojasnili su iz Ministarstva.

Ukupni iznos Fonda za udružene turističke zajednice za 2020. godinu, za sredstva namijenjena provedbi projekata i programa razvoja turističkih proizvoda, je 9,7 milijuna kuna.

Usto, temeljem Uredbe, iz Fonda se novac za 2020. godinu raspoređuje u omjeru od 30 posto za projektno udružene turističke zajednice, a ostalo za formalno udružene.

Fond za udružene turističke zajednice služi kao poticaj TZ-ovima i JLS-ovima na udruživanje, a u njega se slijevaju sredstva iz uplaćene turističke pristojbe i članarine.

Kako stoji u Uredbi, korisnici mogu dodijeljena sredstva koristiti za aktivnosti predviđene godišnjim programom rada ili sporazumom o udruživanju, a koje nisu mogli realizirati zbog problema nastalih uslijed pandemije.

Komentirajte prvi

New Report

Close