Iz HŠ Požgaju nude sastanak. On uzvraća: S vama samo napismeno

Autor: Marija Brnić , 22. travanj 2021. u 09:00
Krunoslav Jakupčić/Marko Jurinec, TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Postupanje prema nama u kojem ste godinama grubo kršili niz propisa samo da nas diskreditirate dovest će do toga ćete ukupnu branšu staviti u neugodne pozicije, poručio je Požgaj HŠ-u.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ne želi se uplitati u slučaj drvne industrije Požgaj, koja je zbog odluke Hrvatskih šuma da joj u 2021. ne nastave isporučivati drvnu sirovinu prisiljena na restrukturiranje i otkaze za nešto manje od 300 radnika.

O slučaju i dostavljenoj dokumentaciji čije ispitivanje je direktoru Nikoli Požgaju na sastanku 6. travnja obećala provesti u sedam dana, ministrica se nije javno izjašnjavala, a nakon gotovo deset dana dobili smo izjavu iz njezinog ureda u kojem se fokusira samo na problem duga, nastalog nakon što su Požgajeve tvrtke dobile odbijenicu na natječaju Hrvatskih šuma, no ne i problem daljnje isporuke sirovine.

“Uvidom u interne akte trgovačkog društva Hrvatske šume, kao i u zakonodavnu regulativu, razvidno je da postoji mogućnost rješavanja predmetnog poslovnog odnosa između dvaju društava primjenom odgovarajućih odredbi internih akata Hrvatskih šuma, koji se odnose upravo na naplatu potraživanja s naslova kupoprodaje drvnih sortimenata. Za sva daljnja pitanja, obratite se Upravi Hrvatskih šuma”, stoji u odgovoru dostavljenog iz Ministarstva poljoprivrede.

Politička komponenta

Očito je da se ministrica Vučković ne želi se uplitati i davati političku težinu ovom slučaju, ali možda će morati jer on sve više dobiva političku komponentu, nakon što je Radimir Čačić, u čijoj županiji Požgaj otpušta radnike, vrlo jasno progovorio optužujući Hrvatske šume i najavljujući kaznene prijave.

Kada to govori Čačić, koji je važan podupiratelj aktualne vlade i dio saborske većine, to ima političku težinu. A to potvrđuje i da je Požgaju, nakon mjeseeci čekanja odgovora na žalbu na rezultat javnog natječaja, konačno stigao poziv iz Hrvatskih šuma. Požgaj se sastanka, zbog prethodnih loših iskustava “u četiri oka” ustručava, te stoga, kaže, traži da sve bude na papiru i transparentno.

“Ako Hrvatske šume zaista imaju namjeru dati prijedlog rješenja kojim bi se pozitivno riješio slučaj u koji nas je kršenjem zakona i vlastitih kriterija postavljenih u natječaju doveo, želimo da se sva tematika rješava pisanim putem”, obrazlaže Požgaj svoj stav oko nastavka komunikacije s Hrvatskim šumama.

550

ljudi zapošljavao je Požgaj prije izbijanja posljednjeg spora s HŠ

“Postupanje Hrvatskih šuma prema nama u kojem ste godinama grubo kršili niz pravila i propisa samo da nas diskreditirate i vjerojatno na nagovor određene interesne skupine ograničite naš razvoj, dovest će do toga ćete ukupnu branšu staviti u neugodne pozicije loših javnih pogleda i to nije u redu.

To si Uprava društva monopolista kao što ste vi nije smjela dopustiti i to vam ne služi na čast, no kako ja podnosim ukupnu odgovornost za svoju organizaciju, pa i u ovim za mene lošim vremenima u kojima sam umjesto razvoja osuđen na stagnaciju koju ste mi nametnuli, tako će odgovornost biti i na Hrvatskim šumama i osobama koje su tu da zastupaju tog državnog monopolistu”, naveo je u svom odgovoru Hrvatskim šumama, ukazujući da njegov problem već nadilazi sam slučaj Požgaj.

Ugrožavanje poslovanja

Zbog prisilne naplate duga, nastalog nakon što je odlučeno o obustavi daljnje isporuke trupaca njegovim tvrtkama, Požgaj kaže kako prolazi najteži proces restrukturiranja, te uz otkaze i razgovore s vjerovnicima, vodi i pregovore s kreditorima, od kojih traži promjenu modela i uvjeta otplate kredita kojima su financirali akviziciju kojom su dokupili svoju kvotu sirovine.

“Banke su nam dale povjerenje upravo zbog dugoročnih ugovora s državnom tvrtkom i ako nama, kao jednom od najvećih kupaca sirovine, Hrvatske šume preko noći prekinu ugovore o prodaji trupaca, u nezavidnu poziciju dovodi se i cjelokupnu industriju”, ističe Požgaj, koji sada iščekuje odgovor iz Hrvatskih šuma, iz kojeg će vidjeti hoće li svoje proizvode bazirati na domaćem drvetu ili će ga uvoziti iz drugih država.

Komentirajte prvi

New Report

Close