Na rubu oronule Željezare Sisak, u gradu iz kojeg su godinama dolazile uglavnom loše vijesti, pomalo nestvaran prizor- u zgradi bivšeg željezarina instituta smjestio se vrhunski opremljeni Kulinarski Institut (Kul IN), u kojem se podučavaju budući chefovi iz cijelog svijeta. Kul IN je prva škola visoke gastronomije u tranzicijskoj Europi, a njezini su polaznici mladi ambiciozni ljudi koji će u Sisku provesti dva mjeseca školovanja učeći osnove visoke kuhinje. Potom će se, u okviru zajedničkog programa Kulinarskog Instituta Kul IN i talijanske kulinarske akademije ALMA, još sedam mjeseci obrazovati u okolici Parme, a paralelno će imati praksu u vrhunskim restoranima po cijeloj Italiji.
Za taj internacionalni devetomjesečni program za titulu profesionalnog kuhara talijanske kuhinje nisu žalili platiti, jer znaju da vrhunskih kuhara uvijek nedostaje. Također, postoji i devetomjesečni program za profesionalnog slastičara talijanskih slastica kao i kraći, dvomjesečni programi za profesionalnog slastičara, profesionalnog kuhara za catering i buffet. Neki od tih programa će se produžiti na devet mjeseci slanjem polaznika u Italiju, a razmišlja se i o novim programima kao što je somelijerstvo. Nastavni koncept osmislio je renomirani hrvatski chef Zdravko Perić, jedan od prvih Hrvata s diplomom Ars Culinarie prestižne pariške akademije Le Cordon Bleu. Perić je voditelj edukacije i predavač kulinarskih praktikuma, a u Sisak dolazi jednom tjedno. Glavni predavač kulinarskih praktikuma je Marko Hernaut, koji je svoja znanja usavršavao u zagrebačkom restoranu Mano. Hernaut predaje na engleskom jer su polaznici uglavnom stranci, a zbog nastavka školovanja u Italiji već u Sisku počinju učiti talijanski.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu