Ivić Pašalić sa skupa u Opatiji uputio koristan savjet Vladi

Autor: Darko Bičak , 30. svibanj 2016. u 16:09
Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Drvna industrija je jedan od nositelja gospodarskog života u Hrvatskoj i veliki izvozni adut te bi država trebala puno više pažnje i brige posvetiti tom sektoru, rečeno je na 13. Drvno-tehnološkoj konferenciji koja se u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera (HDK) i magazina Drvo&namještaj od subote do danas održava u Opatiji.

Kao veliki problem drvoprerađivači ističu nemogućnost da budu više zastupljeni u građevinskim projektima koji se rade u Hrvatsko. Tako Ivić Pašalić, predsjednik Udruženja drven industrije HGK, ističe primjer da se prije 10-ak godina u Hrvatskoj napravilo niz velikih sportskih dvorana, a da niti u  od njih nema hrvatskog parketa. Slična situacija je i s javnim zgrada u kojima se protežiraju umjetni materijali poput PVC stolarije te fosilnog grijanja na plin ili lož ulje.

„Zašto niti jedna vladina zgrada ili ministarstvo nema kotlovnicu na domaće ekološko drvo nego na uvozni derivat. Smatram da bi bilo puno korisnije kada bi se temperatura u vladi dizala pomoću drvne pelete, a ne od rasprava kad će pasti“, ironizirao je ovu problematiku Pašalić. 

Opširnije pročitajte u utorak u tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Nije on upropastio sebe, upropastio je nas.
Nisu njega iskamatarili bankari, on je njih iskamatario.
Vaš link …[/url]

ocete ovog covjeka maknuti iz medisjkog prostora. sve sto je imao u rukama je unistio. sak ni pokrast nije znao nego ga na kraju iskamatarili bankari.

Ja bih Bulja zaposlio , onako kršan i snažan odlično bi obavljao posao.

Dok svijet vec vise od trideset godina koristi kod parketa samo zadnji sloj cca. 4.5 mm od cistog drveta, Balkanac jos uvijek pravi i izvozi parket od punog drveta. Isto tako je i sa pilanom gradjom. Njemacka, povrsinski i procentualno ima puno vise sume nego Hrvatska, ali oni paze na svako stablo. Slavonci prave masivni namjestaj od dvjestogodisnjeg hrasta, kao da isti moze narasti za pet godina. Zato, Hrvatske sume trebaju prodavati sirovinu iskljucivo proizvodjacima finalnih proizvoda, koji moraju imati proizvode daleko vise vrijednsoti od pilane gradje.

New Report

Close