Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje zaštićeno markicom zemljopisne oznake izvornosti

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2015. u 10:36
Istarska županija

Markicu je na 20 boca istarskih maslinara zalijepio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je ovom prilikom izjavio kako je sljedeći proizvod na redu zaštite na europskoj razini istarski pršut.

Istarski župan Valter Flego danas je u vodnjanskom županijskom Centru za razvoj maslinarstva prisustvovao svečanoj dodjeli prvih nacionalnih oznaka izvornosti Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje istarskim maslinarima.

Projekt zaštite zemljopisne oznake izvornosti naziva „Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje“ na nacionalnoj razini u potpunosti je financirala Istarska županija te je nakon 5 godina rada oznaka izvornosti u primjeni od 27. travnja 2015. godine. Nakon uspješne realizacije projekta, a u cilju pružanja dodatne financijske pomoći Klasteru istarskih maslinara i njegovim članovima, te valorizacije ovog maslinovog ulja oznakom izvornosti, Istarska županija je pokrenula i financirala cjelokupni postupak Certifikacije nulte serije Istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja oznakom izvornosti za sve zainteresirane maslinare članove Klastera, kao i izradu prvih markica oznaka izvornosti.

Prilikom dodjele certifikata, istarski je župan izjavio kako mu je posebno drago što se istarsko maslinarstvo progresivno razvija u posljednjih dvadesetak godina i danas s pravom naša ulja spadaju u najkvalitetnija prema svjetskim mjerilima. „Kroz projekt zaštite oznakom izvornosti istarskog ulja, omogućit ćemo njegovu još kvalitetniju i konkurentniju proizvodnju i zaštititi naše maslinare, a s druge strane potrošaču dajemo jamstvo i potvrdu te visoke kvalitete i autohtonosti“, dodao je župan Flego.

Predsjednik Klastera Bruno Legović istaknuo je kako je riječ o povijesnoj prekretnici istarskog maslinarstva i naglasio značajan napredak u njegovom razvoju, budući da je od 1994. godine broj maslina porastao s 350 tisuća rodnih stabala na 1,2 milijuna, te s 3 uljare na čak 30-ak uljara na području Županije.

Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović izjavio je kako se gotovo polovica rodnih stabala maslina u Istri danas nalazi na području Grada Vodnjana koji postaje svojevrsni centar maslinarstva u Istri. „U svemu tome najveći nam je partner bila Istarska županija te prijašnji župan Ivan Jakovčić, župan Valter Flego i županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović“, dodao je Vitasović.

Tom prilikom, zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić naglasio je kako je na razini Unije pokrenuo Deklaraciju o maslinovom ulju i maslinarstvu u kojoj inzistira da se u Europi stvori nova vrsta kvalitete maslinova ulja.

Markicu je na 20 boca istarskih maslinara zalijepio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je ovom prilikom izjavio kako je sljedeći proizvod na redu zaštite na europskoj razini istarski pršut.

Prve markice i certifikate dobili su OPG Komparić, OPG William Negri, OPG Đurđica Franković, Ipša, Giacometti-Moscarda, Agrolaguna, OPG Matteo Belci, AZRRI, OPG Tanger, San Antonio, Agroprodukt, Pino Lupieri, OPG Balija, OPG Sandi Chiavalon, OPG Mario Radešić, Brist, Dario Paulišić, OPG Mario Vošten, Željko Grgorinić te Oleum Maris. "Nulta" markica dodijeljena je Klasteru istarskih maslinara.

Komentirajte prvi

New Report

Close