Ispuhivanje potrošačkog optimizma usporilo rast trgovine na 4,3%

Autor: Ana Blašković , 03. srpanj 2022. u 07:00
Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije, komentiraju u RBA/SLAVEN BRANISLAV BABIC/PIXSELL

Državni statističari notiraju da je prošlog mjeseca realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao 1,3 posto.

Rast trgovine na malo u svibnju je usporio 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je u odnosu na travanj realno iznosio 2,3 posto, najnoviji su podaci Državnog zavoda za statistiku. Unatoč usporavanju, pozitivna dinamika nastavljena je 16. mjesec uzastopno.

Brojke o fiskalizaciji, s porastom prometa u maloprodaji u svibnju od 15,8% nominalno, dale su naslutiti da će se i trgovina kretati uzlazno. Istovremeno, ispuhivanje potrošačkog optimizma u svibnju odrazilo se na usporavanje maloprodaje u odnosu na travanjskih 5,7 posto rasta.

Državni statističari notiraju da je prošlog mjeseca realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao 1,3 posto, neprehrambenima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) 7 posto.

Kod prometa hranom, pićem i duhanskim proizvodima nije bilo promjena u godinu dana, dok je promet neprehrambenim proizvodima porastao 6,7 posto. Vrijedi istaknuti da su nominalne promjene zamjetno veće pa DZS prema izvornim i kalendarski prilagođenim indeksima bilježi povećanje nominalnog prometa od 18,8 posto godišnje.

Rast prodaje ostvarili su svi trgovački sektori s izuzetkom motornih vozila, dijelova i pribora (-0,2%). Najveći vjetar u leđa trgovini dao je segment motornih goriva i maziva porastavši 40,1 posto u svibnju na godišnjoj razini, s utjecajem na ukupni indeks prometa 8,1 posto.

Slijede nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama s 12,3 posto, kao i tekstil, odjeća, obuća i kožni proizvodi sa skokom prometa 35,2 posto.

“Učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije”, komentiraju u RBA.

Dodaju da će, istodobno, umjereno nastaviti rasti zaposlenost uz pad nezaposlenosti što bi uz dobru turističku sezonu koja se očekuje “utjecati u pozitivnom smjeru na maloprodajna kretanja”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close