Irački ministar industrije i mineralnih resursa u obilasku hrvatskih tvrtki

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. listopad 2013. u 11:43
Foto: Vlada.hr

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić sastao se danas s predstavnicima iračke delegacije.

 Potpredsjednik Vlade Branko Grčić sastao se danas s predstavnicima iračke delegacije koju u posjetu Hrvatskoj predvodi ministar industrije i mineralnih resursa Republike Irak Ahmed Naser Deli Al-Karbooli, a koja će u idućih nekoliko dana obići više hrvatskih tvrtki s kojima postoji mogućnost ili su već ugovoreni konkretni poslovi.

Kako je u izjavama za medije nakon sastanka kazao Al-Karbooli, ovaj će posjet biti iskorišten za konkretne dogovore vezane uz neke već ugovorene poslove, poput proizvodnje autobusa hrvatskog Crobusa za iračkog partnera, potom zajedničke proizvodnje lakog oružja u Iraku, kao i zajedničke proizvodnje u tekstilnoj industriji u Bagdadu.

Iračka je strana jako zainteresirana i za elektroenergetski sektor, bit će razgovora o stvaranju geološke karte Iraka od strane jedne hrvatske tvrtke, a interes postoji i za suradnju u edukaciji iračkog kadra te izgradnji infrastrukture, kazao je Al-Karbooli

Tako će iračko izaslanstvo u idućim danima, među ostalim, posjetiti tvrtke Crobus, Đuro Đaković, Munja, HS Produkt, Eurocable, Ziegler i dr.

Grčić je pak istaknuo potencijale koji postoje za hrvatske tvrtke na obnovi i modernizaciji Iraka, koji je pretrpio i političku i gospodarsku krizu i danas je u procesu intenzivne obnove i rekonstrukcije te je kazao da su i u fokusu današnjeg susreta bile mogućnosti sudjelovanja hrvatskih partnera u obnovi gospodarstva.

Ta bi suradnja uskoro, kazao je Grčić, trebala dobiti i institucionalni okvir, kroz otvaranje iračkog veleposlanstva u Hrvatskoj, što je u tijeku, kao i kroz planirano osnivanje Hrvatsko-iračke gospodarske komore, koja bi bila medijator između dvaju gospodarstava.

Tamošnji industrijski sustav, dodao je, treba stranu potporu u transferu znanja, modernizaciji, uvođenju novih tehnologija i uopće u uspostavi snažne industrije, što je velik potencijal za mnoge zemlje pa tako i za Hrvatsku.

Govoreći o potencijalima iračkog gospodarstva Al-Karbooli je pak istaknuo da proračun Iraka, koju je opisao kao zemlju ekstrabogatih prirodnih resursa, za iduću godinu iznosi oko 130 milijardi američkih dolara, a da primjerice gospodarska suradnja sa susjednim Iranom i Turskom iznosi 13 i 11 milijardi dolara godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close