Opet otvaraju natječaj: Ipak još jedna šansa za sufinanciranje e-vozila!

Autor: Darko Bičak , 23. lipanj 2021. u 13:12
U zadanom roku od osam dana predujam uplaćen za 1910 od prijavljenih 1950 vozila/Shutterstock

Korisnici kojima su prodajna mjesta rezervirala poticaje imali su osam dana za uplatu predujma kao bi zadržali poticaj.

Već dugo kritizirani hrvatski model poticaja za kupnju električnih automobila ovih je dana dokazao da je i s minimalnim modifikacijama postao funkcionalniji, a kada se riješi problematika “najbržeg prsta”, moći će se govoriti i o optimalnom sustavu.

Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) će od četvrtka prijepodne ponovno krenuti sa zaprimanjem prijava za sufinanciranje električnih vozila, jer je neutrošeno ostalo još oko 1,8 milijuna kuna.

Kako su u ponedjeljak pojasnili iz Fonda, koji je taj javni poziv privremeno zatvorio 10. lipnja, korisnici kojima su prodajna mjesta rezervirala poticaje imali su rok od osam dana za uplatu obveznog minimalnog predujma kao bi zadržali poticaj.

“U tih je osam dana predujam uplaćen za 1910 od prijavljenih 1950 vozila, čime je od ukupnog proračuna od 90 milijuna kuna dostupno ostalo oko 1,8 milijuna. S ciljem da sva sredstva budu dodijeljena, Fond je najavio ponovno otvaranje javnog poziva, za koji će vrijediti svi isti uvjeti”, navode iz Fonda kojem je na čelu direktor Siniša Kukić.

Samo putem prodajnih mjesta

Podsjećaju da će prijava biti moguća isključivo putem prodajnih mjesta, a sredstva će se odobravati za modele vozila predstavljene na web stranicama samog FZOEU – vozimoeko.fzoeu.hr.

Fond je javni poziv za energetski učinkovita vozila objavio 2. lipnja, a sa zaprimanjem prijava počeo 10. lipnja.

Iz Fonda su još 10. lipnja bili najavili da će, u slučaju da u roku od osam dana određeni broj rezervacija ne bude potvrđen uplatom predujma, ponovno otvoriti javni poziv te će prodajna mjesta nastaviti sa zaprimanjem zahtjeva do ukupno raspoloživog proračuna.

90

milijuna kuna je ukupan budžet za poticaje FZOEU-a

Po podacima iz njihove objave, na poziv su se podjednako prijavili i građani i tvrtke, pri čemu su tvrtke uplatile obvezni predujam za 981 vozilo, a građani za njih 929. Od ukupnog broja naručenih vozila, čak 1265 je osobnih vozila, a 595 ih je L kategorije – na električni pogon.

Najprodavaniji model električnih osobnih automobila je Renault Twingo Electric s više od 400 naručenih vozila, a slijede ga Dacia Spring, Tesla model 3 – Long range te Volkswagen ID.4 Pro Performance, navode iz Fonda.

Uskoro i za javni sektor

Najavljuju kako će uskoro raspisati i poseban poziv, vrijedan 15 milijuna kuna, za javni sektor. S obzirom na to da je ovakav model sufinanciranja, zbog Zakona o javnoj nabavi, isključio mogućnost prijave javnog sektora, uskoro je planirana objava posebnog javnog poziva vrijednog 15 milijuna kuna, a na koji će se korisnici prijavljivati putem Fondovog sustava za e-prijavu”, najavljuju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Komentirajte prvi

New Report

Close