Investicijski krediti u siječnju ubrzali rast na gotovo 8 posto

Autor: Jadranka Dozan , 05. ožujak 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Prošle godine znatno prigušeniji rast kamata za stanovništvo.

Kamatne stope na nove kredite poduzećima stabiliziraju se na razini oko pet posto, nakon što je njihov rast u odnosu na minimume, tj. vrijeme pri početka zaoštravanja monetarne politike Europske središnje banke bio osjetno veći nego kod kredita stanovništvu.

Za manje manje kredite poduzećima, do 250 tisuća eura, u prosjeku su porasle za 2,22 postotna boda, za one iznosa između 250 tisuća i milijun eura za 3,08 bodova, a za one iznad milijun eura za 4,17 bodova.

Razlog jačem kamatnom prijenosu kod sektora poduzeća može se objasniti većim udjelom kredita kraćih rokova dospijeća s promjenjivom kamatnom stopom te većim rastom pasivnih kamatnih stopa na depozite poduzeća nego na oročenja stanovništva, čulo se na jučerašnjem brifingu Hrvatske udruge banaka na temu makroekonomskih trendova i bankarstva.

Usporavanje kredita poduzećima

Krediti poduzećima lani su rasli 6,1 posto, a uslijed usporavanja kredita za obrtna sredstva i ostalih kredita i smirivanja inflacije, u siječnju je stopa rasta usporila na 3,1 posto.

U znaku stabilizacije su i kamatne stope na kredite stanovništvu, koji su manje osjetili prelijevanje rasta referentnih kamata ESB-a, kao i kamate na depozite.

Kad je riječ o kreditnoj aktivnosti, rastom kredita lani su prednjačili gotovinski nenamjenski krediti stanovništvu koji su ubrzali na čak 12 posto, ali oko dvoznamenkaste stope rasta lani su se zadržali i stambeni krediti.

Uz godišnju stopu inflacije od 4,1 posto to znači da su krediti stanovništvu realno rasli oko šest posto, što je pak niže od trenutačne stope rasta realne prosječne neto plaće u Hrvatskoj, ističu u HUB-u.

Istodobno, ukupni krediti poduzećima prošlu su godinu zaključili s rastom od 6,1 posto, a uslijed usporavanja kredita za obrtna sredstva i ostalih kredita, a pod utjecajem smirivanja inflacije (manji problem financiranja zaliha) u siječnju je stopa rasta usporila na 3,1 posto. Međutim, ohrabrujuće je da krediti za investicije ubrzavaju.

Njihova je godišnja stopa rasta stabilizirana između 6 i 8 posto nominalno odnosno 2-4 posto realno. Nakon što je protekla godina zaključena stopom rasta neto kredita za investicije od 6,5 posto, na početku ove godine ti su krediti poduzetnicima ubrzali na 7,9 posto.

U strukturi kredita poduzećima gotovo polovina ih je odobrena u sektorima industrije, trgovine i energetike tj. opskrbe električnom energijom i plinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close