Veliki hrvatski proizvođač i izvoznik u novom velikom investicijskom zamahu ulaže 14 milijuna eura

Autor: Suzana Varošanec , 01. veljača 2023. u 12:44
Nova proizvodna hala primarno će biti namijenjena za proizvodnju inox tankova pod tlakom i montažu tankova velikih volumena/PD

Globalno prepoznat proizvođač ‘custom made’ tankova širi kapacitete.

Letina grupa u vlasništvu poduzetnika Mladena Letine u velikom je investicijskom zamahu u sklopu svog razvojnog projekta koji, ističu, poštuje brojna pravila održivosti, dokazujući da ne nanosi značajnu štetu okolišu (DNSH).

Naime, investiraju 14 milijuna eura u proširenje proizvodnih kapaciteta i opremanje nove hale, a taj projekt Letine ujedno je bio među prvima iz novog programa HBOR-ovih izravnih kredita uz subvenciju kamatne stope iz sredstava NPOO-a.

Ovaj veliki hrvatski proizvođač i izvoznik, koji više od 90% proizvodnje plasira na pet kontinenata, u više od 30 zemalja svijeta, više od 30 godina prisutan je na svjetskom tržištu u proizvodnji “custom-made” tankova i posuda od inox čelika za vinarsku, pivarsku i prehrambenu industriju.

Proizvodnja je organizirana u postojećem proizvodnom pogonu od cca 20.000 m2 u Čakovcu. Međutim, njihova specifična niša, kao i činjenica da se uz sam proizvod nudi i know-how u projektiranju, osiguravaju vrlo veliku potražnju za proizvodima, pa je zbog dugih rokova isporuke donesena odluka o novom velikom razvojnom koraku – investiranje u proširenje proizvodnih kapaciteta i gradnju pogona od 11.000 m2 koji će u cijelosti biti usklađen s najnovijim ESG standardima.

90

posto proizvodnje Letine otpada na izvoz u 30 zemalja na pet kontinenata

Nova proizvodna hala primarno će biti namijenjena za najveću operativnu kompaniju u grupi, društvo Letina Intech, odnosno proizvodnju inox tankova pod tlakom i montažu tankova velikih volumena, što će osigurati dovoljne kapacitete za ovu vrstu proizvoda koji zahtijevaju certificiranje i posebnu organizaciju proizvodnog procesa.

Letina grupa trenutno surađuje s više od 70 distributera u cijelom svijetu, s najvećim prodajnim tržištima – u Europi i Americi tako da će nova investicija, otkriva predsjednik Uprave Mladen Letina, osigurati dodatne kapacitete za proširenje suradnje s postojećim distributerima i akvizicijom novih tržišta.

Investicija predstavlja značajan iskorak u razvoju Letina grupe te nam je drago da je HBOR prepoznao i podržao financirati naš projekt. Osim značajno povoljnijih uvjeta financiranja, uz prilagođavanje elemenata investicije visokim ESG standardima, osigurat ćemo i dodatne energetske uštede i smanjenje troškova, što će sigurno doprinijeti efikasnosti i našoj konkurentskoj prednosti na svjetskom tržištu”, kaže Letina, dodajući da ova investicija predstavlja jedan od ključnih elemenata u njihovoj razvojnoj strategiji održivosti, koja, osim digitalne i energetske komponente, u velikoj mjeri stavlja fokus na našu najveću snagu, a to su naši djelatnici”, kaže Letina.

Članica Uprave Letina grupe Jasminka Rojko/Božidar Babić

Očekuju dupliranje prihoda
Očekivani završetak investicije je u prvom kvartalu 2024., te se u srednjem roku očekuje udvostručenje prihoda i daljnji rast zaposlenih. Grupa trenutno zapošljava više od 240 djelatnika, primarno s područja sjeverozapadne Hrvatske, te zbog brige o dobrim uvjetima rada, uključivo rad u jednoj smjeni i primanja iznad prosjeka RH, nema potrebe za inozemnom radnom snagom.

Investicija se financira uz izravni kredit HBOR-a iz programa “Investicije privatnog sektora”, uz subvenciju kamatne stope iz sredstava NPOO-a na temelju Financijskog instrumenta i Operativnog programa “Subvencije kamatne stope za MSP-ove”. Suradnja s tehničkom službom HBOR-a je bila odlična – tvrde u Letini da su u velikoj mjeri pomagali u pripremi i usklađivanju projekta s ESG zahtjevima, slijedom čega se kao ‘putokaz’ zainteresiranima koji na ovaj način kreću u smjeru razvoja ističe kompleksnost pripreme ovakvog projekta koja je zahtijevala dodatna znanja.

Osim standardnih elemenata investicijske studije vezanih uz financijsku strukturu, trebalo je dobro osmisliti projekt, poštujući brojna pravila održivosti. To znači poznavati pravila EU Taksonomije, odnosno provjeriti primjenu Tehničkih smjernica za provjeru održivosti na sam projekt. Konkretno, definirati u kojem od 6 okolišnih ciljeva investicija ima značajan doprinos, a u svim ostalim okolišnim ciljevima kroz upitnik o NPOO-u dokazati da ne nanosi značajnu štetu okolišu (DNSH).

Rojko

I u banci sam radila na snažnoj promociji ESG-a, pa je logičan nastavak bio da priču održivosti implementiramo u razvojni put i novi investicijski ciklus Letina.

Pritom treba izračunati CO2 otisak i utjecaj koji investicija ima na okoliš, uključivo benefite energije iz), kao i energetski učinkovitih strojeva i električnih viličara, te tako dokazati da će sama investicija postići rezultat koji je barem za 20% bolji od nZEB-a (nearly zero-energy building). Stoga svi ovi elementi moraju biti ugrađeni i u samu projektnu dokumentaciju, kako bi izvođači radova u cijelosti mogli pratiti ove ‘zelene’ standarde gradnje.

Za sve navedeno bitan je doprinos članice Uprave Letina grupe Jasminke Rojko, koja je nakon više od 20 godina bankarske karijere, od čega zadnjih nekoliko godina na poziciji Izvršne direktorice za velike, multinacionalne i srednje kompanije u RBA, odlučila nastaviti karijeru u realnom sektoru i prije godinu dana priključila se Letina.

”S obzirom na to da sam i u banci radila na snažnoj promociji ESG-a, logičan nastavak je bio da priču održivosti implementiramo i u razvojni put i novi investicijski ciklus Letina grupe te mi je jako drago da je uz odličnu suradnju s tehničkom službom i timom za kreditiranje HBOR-a osigurana subvencija kamatne stope od cca 75% iz sredstava NPOO-a i pripremljena odlična baza za cjelokupnu strategiju održivosti Letina grupe”, kaže Rojko.

Posebna procedura i obrasci
Inače, za uspostavu financijskih instrumenata NPOO-a i ispunjenje kriterija EK u pogledu provedbe, relativno novog i nepoznatog DNSH načela, HBOR je morao razviti posebnu proceduru i obrasce. Kako navodi predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo bio je to vrlo zahtjevan posao, no dodaje:

”Uspjeli smo, i još jednom ispunili našu razvojnu ulogu, a područje ‘zelene’ regulative i nadalje ćemo razvijati, no jedan od osnovnih ciljeva HBOR-a je da se kroz financijske instrumente omogući domaćim poduzetnicima financiranja zelene i digitalne tranzicije po što povoljnijim uvjetima, kao okosnice buduće konkurentnosti i financijske održivosti”. Inače, kako bi krajnjim korisnicima NPOO sredstava olakšali dokazivanje njihove usklađenosti s DNSH načelom, pripremili su, jasne upute i upitnik koji su objavljeni na HBOR-ovim web stranicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close