Inspektori ulaze u Tehnix zbog ‘kažnjavanja’ radnika u samoizolaciji

Autor: Marija Brnić , 29. listopad 2020. u 07:24
Đuro Horvat dosad bio hvaljen zbog odnosa prema radnicima/VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Horvat je jučer naknadno objasnio da će radnicima u slučaju samoizolacije oduzimati bonus.

Kažnjavanje zaposlenika koji završe u samoizolaciji, koje je uveo u svom Tehnixu vlasnik Đuro Horvat, šokirao je i sindikate i gospodarstvenike, a po svemu sudeći, tvrtku će zbog takvog postupanja posjetiti i inspektori rada.

Horvat smatra da su radnici odgovorni za zdravlje i da nebriga onih koji moraju u samoizolaciju šteti poslovanju tvrtke, pa je u srijedu rekao da namjerava uvesti 10-postotnim smanjenjem plaća onima koji moraju u samoizolaciju i njihovim smještanjem u hotel kojem je on vlasnik.

Naknadno je jučer objašnjavao kako su kod njega radnici jako dobro plaćeni, u prosjeku 10.000 kuna, te da na plaću dobivaju i bonus od najmanje 10% koji će im u slučaju samoizolacije oduzeti.

No, za posljedicu to neće imati samo rušenje Horvatovog imidža dobrog poslodavca, koji je čak otkupljivao dugove svojih radnika u problemima i rješavao ih dužničkog ropstva.

Da slijedi utvrđivanje zakonitosti njegovog korona-sankcioniranja jučer su nam potvrdili iz Državnog inspektorata, uz napomenu da su ove godine tri puta već bili u Tehnixu, te da nisu tvrdili nikakve nezakonitosti u pogledu radnih odnosa zbog kojih bi poduzimali daljnje postupke.

‘Zloupotreba situacije’

Sindikati su u Horvatovim potezima iščitali mogućnost zlouporabe situacije i upozoravaju na zakonske propise kojima je reguliran radni odnos i u slučaju pandemije. Osim što poslodavac ne može odlučivati gdje će boraviti za vrijeme samoizolacije, upozoravaju i da ne smije jednostrano umanjiti ugovorenu plaću.

Na to ukazuje i Ministarstvo rada, iz kojeg su odgovorili da poslodavac ugovor o radu ne može mijenjati jednostrano i smanjiti plaću, te da i u novonastalim okolnostima pandemije vrijedi isti zakonski okvir.

10

tisuća kuna prosječna je plaća u Tehnixu, rekao je jučer Đuro Horvat

Radnik je, dodaju, dužan obavijestiti poslodavca o zdravstvenoj situaciji, a kada je u samoizolaciji i ne obavlja poslove to ne može biti razlog za otkaz ugovora, te radniku nije dopušteno postupati po uputi poslodavca koje bi bile protivne aktima o samoizolaciji.

Destimulativni dio plaće mogao bi se, dodaju, ugovoriti ili utvrditi ako bi se on odnosio na rezultat rada, no postupanja radnika izvan radnog vremena ne mogu biti uređivani ugovorom u radu i ukratko, poslodavac bi obeštećenje eventualno trebao tražiti sudskim putem.

Nezabilježen potez

Slučaj poput Tehnixa još je nezabilježen u Hrvatskoj. Mnoge su tvrtke imale velikih zastoja zbog velikog broja radnika (samo)izolaciji, no nisu posezali za kažnjavanjima.

Brodosplit je jedan od prvih koji je, počevši od ožujka kada se vratila veća grupa radnika iz Italije, organizirao smještaj u karanteni, u koju je omogućen boravak za sve koji nemaju mogućnost za samoizolaciju kod kuće i za inozemne radnike.

“Brinemo za radnike, nije nam palo na pamet kažnjavanje”, kažu u škveru.

Slično je reagirao i Ivica Cerovečki, većinski vlasnik krapinske tekstilne industrije Kotka, koja je početkom listopada na dva tjedna zaustavila proizvodnju, nakon što je utvrđeno da je 11 od 310 radnika zaraženo koronavirusom.

“Mi smo i prije nego su epidemiolozi to naložili uveli maske i postavili plastične pregrade između radnika i sve potrebne mjere. Dogodilo se i morali smo ići svi u izolaciju da zaštitimo radnike. Pogoni su bili zaustavljeni, no vratili smo se i, srećom, sada imamo posla, a za dalje, vidjet ćemo”, kaže.

Osim Kotke još je nekoliko velikih proizvođača na sjeveru Hrvatske privremeno stavilo ključ u bravu, poput Kostel prometa i Krateksa, no nije bilo mjera uvođenja reda poput Tehnixovih.

Iz HUP-a jučer nije bilo komentara Horvatovih mjera. U emisiji Otvoreno u kojoj je Horvat prezentirao svoje mjere, očitovao se vlasnik Nexea Ivan Ergović, kazavši kako ne podržava penaliziranje, ni na razini države, niti kompanije.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close