Inovativnim drvenim podovima ciljaju najjača globalna tržišta

Autor: Suzana Varošanec , 19. siječanj 2021. u 22:01
Novi pogon grade kraj svoje tvornice Ogulin 1, a zemljišta u industrijskoj zoni prostiru se na čak 33 hektara/PD

Automatizirani pogoni grade se za masovnu proizvodnju namijenjenu tržištima Kine, Amerike, Europe i Rusije.

Švedska tvrtka Pervanovo Invest AB u obiteljskom vlasništvu na čelu s hrvatsko-švedskim poduzetnikom Darkom Pervanom, istodobno njezinim izvršnim direktorom i inovatorom svjetskog glasa, gradi novu, najsuvremenije opremljenu tvornicu u Hrvatskoj pod imenom “Ogulin 2”, u sklopu razvojnog projekta ukupne vrijednosti oko 200 milijuna eura.

Njezine su performanse visokotehnološki, potpuno integrirani i automatizirani pogoni, u kojima će se u Hrvatskoj uspostaviti masovna proizvodnja učvršćenih drvenih podova za globalno tržište – Kine, Amerike, Europe i Rusije.

Na valu uspjeha u prodaji njihovog inovativnog proizvoda pod brendom Välinge te u skladu s rastućom potražnjom onog klasičnog pod brendom Bjelin, pokrenuli su novu fazu ulaganja, odlukom koju ni korona nije zaustavila.

Projekt realiziraju pored svoje postojeće ogulinske tvornice parketa, a u sklopu nekoliko faza, od kojih je prva zaokružena kupnjom (2017. i 2018.) te pripremom zemljišta za gradnju u industrijskoj zoni u Ogulinu, veličine čak 33 hektara. Prva lopata za objekte koji se sukcesivno nicati – a najprije je to aktualni logistički centar, uskoro i dvije proizvodne hale, zabijena je prošle jeseni.

Kapacitet proizvodnje nove tvornice planiraju postupno povećavati u razdoblju od kraja 2023. do 2027., kad će Ogulin 2 u potpunosti biti u funkciji i, prema potvrdi ovog najvećeg investitora u drvnu industriju Hrvatske, bit će to najveća svjetska tvornica drvenih podova.

Ukupni prihodi Pervanove grupacije s oko 1300 ljudi za 2020. iznose koliko i ova investicija – cca 200 milijuna eura, dok je tvrtka Bjelin s 860 radnika na razini od 40-ak milijuna eura.

S neusporedivo manjim brojem radnika u švedskoj tvornici generira se oko 160 milijuna eura godišnjeg prometa, te je ona ujedno najveći švedski izvoznik mjereno produktivnošću po zaposlenome.

Vojinić

Cijela Hrvatska danas proizvede oko 3 milijuna m2 parketa, od čega jedan milijun sam Bjelin.

Na isti način velike mogućnosti ovom investicijom će se otvoriti i u novoj visokotehnološkoj i automatiziranoj ogulinskoj tvornici gdje će se podovi izrađivati od drvnog praha – zahvaljujući Woodura tehnologiji za proizvodnju podova koju je razvila članica Pervanove grupacije Välinge Innovation, zatim ploča vlaknatica visoke gustoće te furnira.

Naime, iz jednog kubika trupca tako već u švedskoj tvornici u Vikenu proizvode oko 450 m2 podova, dok se npr. usporedbe radi u isto vrijeme može proizvesti 40 m2 troslojnog parketa. Efikasnost je više nego puta 10 veća, a zadovoljene su važne ekološke komponente, očuvanje drvnog sortimenta I manji otisak CO2.

Ova tehnologija je prisutna samo u grupaciji Pervana, kao njezinog izumitelja koji ju je patentirao, te je dosad prodana samo jedna licencija za komercijalnu upotrebu, i to prije nekoliko godina tvrtki Meisterwerk iz Njemačke, koja je s istim proizvodom uspješno prisutna tržištu.

Sirovina potrebna za proizvodnju pretežno je dobivena od drvnog otpada iz Bjelinovih hrvatskih tvornica, a prešanje, profiliranje, završna obrada površinskog sloja i pakiranje podova odvija se u automatiziranim proizvodnim procesima razvijenima od strane Välinge Innovation.

Tvornice u RH

Pervan u Hrvatskoj već ima tvornice u Bjelovaru, Otoku i Ogulinu, no u pojašnjenju odluke o ulaganju u četvrtu, nakon deset godina visokih troškova razvoja, ističe, spremnost za povećanje proizvodnje na bazi drvnog praha i predstavljanje sljedeće generacije drvenih podova – učvršćeno drvo, čija je proizvodnja isplativa i ekološki prihvatljiva.

Rezultat potvrđuje izuzetno pozitivan odgovor tržišta, kako navodi povijesno jednak lansiranju troslojnog parketa 1945. od švedskih tvrtki Kährs i Tarkett.

20

milijuna četvornih metar parketa proizvodit će Bjelin nakon dovršetka investicije

Što to znači za Hrvatsku, pojašnjava direktor Bjelina Stjepan Vojinić ističući da smo danas mali igrač na tržištu – na razini statističke greške, no s ovom investicijom postat ćemo značajni i nezaobilazni faktor u europskim razmjerima.

“Cijela Hrvatska danas proizvode oko 2,5 milijuna do 3 milijuna m2 parketa, od čega jedan milijun sam Bjelin, međutim završetkom ove investicije u dogledno vrijeme ta proizvodnja će iznositi oko 20 milijuna m2. U razdoblju nakon njezinog završetka koji se predviđa 2027., doprinosit ćemo s udjelom od oko 16 milijuna m2 podnih obloga u hrvatskoj proizvodnji.

Ukupna proizvodnja u Europi je trenutno na razini 80 milijuna m2”, pojašnjava Vojinić, dodajući da će ukupni godišnji obujam proizvodnje podova u Vikenu i “Ogulinu 2” 2027. iznositi 30 milijuna četvornih metara. Njihov logistički centar koji trenutno gradi lokalni partner – izvođač je ogulinska tvrtka Gavan, prvi je čvrsti objekt ovog projekta, a veličine 20.000 m2.

U funkciji će biti do kraja godine. U završnici je i njihov pozivni natječaj s ciljem nabavke strojeva u kojem sudjeluju tvrtke iz EU s kojima mogu realizirati velike planove, što znači da će kroz kraće vrijeme biti donesena odluka glede odabira tko će izraditi tehnološki zahtjevnu automatiziranu liniju u kojoj je niz radnih strojeva.

Građevinska dozvola

Što se njezine vrijednosti tiče, otprilike se pola iznosa ukupne investicije odnosi na samu liniju.

U postupku su ishođenja građevinskih dozvola za dvije proizvodne hale. U ovoj fazi u fokusu su pogoni na površini 40.000 m2, no ukupna površina tvornice zajedno sa skladištima I pratećom infrastrukturom pod krovom će iznosati do 100.000 m2.

Navedeni procijenjeni iznos ulaganja u zemljište, zgrade, instalacije i strojeve od 200 mil. eura u kapitalnim izdacima, uglavnom financiraju vlastitim kapitalom, odnosno riječ je najmanje o 75%.

“Krenuli smo brzim tempom naprijed i imamo osigurana sredstva, no trenutno zbog procijenjenih vrijednosti nije moguće precizirati iznos vlastitog kapitala.

Bude li potrebe, koristit ćemo kao izvore i banke i tržišta kapitala”, kaže Vojinić otkrivajući da ima više investicijskih institucija koje pokazuju zanimanje za ovaj projekt.

Komentirajte prvi

New Report

Close