Inflacija zabilježila najvišu stopu od 2008. godine

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2012. u 13:36
Ilustracija

Na godišnjoj razini rast cijena očekivano je najviše potaknut višim cijenama energije i prehrane.

Prema posljednjim podacima DZS-a, potrošačke su cijene u rujnu porasle za 5,0 posto na godišnjoj razini (4,0 posto u kolovozu), što je najviša stopa rasta od listopada 2008. godine, dok su na mjesečnoj zabilježile rast od 1,4 posto, pišu RBA analitičari. Na godišnjoj razini rast cijena očekivano je najviše potaknut višim cijenama energije i prehrane, piše u RBA analizi. U košarici CPI cijene prehrane te stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva sudjeluju s preko 42 posto. S obzirom na visoki udio u košarici potrošačkih dobara i neelastičnost navedenih cijena ne iznenađuje i njihov snažan utjecaj na kretanja potrošačkih cijena unatoč slaboj potražnji. Potrosačke su cijene bez energije porasle 2,9 posto na godišnjoj razini, a isključimo li iz indeksa i cijene prehrane, rast iznosi 1,5 posto. Godišnji rast cijena prehrane je ubrzao te iznosi 6,0 posto, pri čemu su najviše rasle cijene voća (18,2 posto) i povrća (25,1 posto), što je vjerojatno posljedica dugotrajnog sušnog razdoblja.

U kategoriji stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva godišnja stopa rasta potrosačkih cijena također je blago intenzivirana u usporedbi s kolovozom te iznosi 13,5 posto s udjelom u ukupnom indeksu od 15,7 posto. U ovoj kategoriji visoke godišnje stope rasta ostvaruju cijene električne energije (+22,1 posto) i plina (+30,5 posto), pri čemu je godišnja stopa rasta kod električne energije ista kao i u kolovozu, dok se rast cijena plina dodatno ubrzao (u svibnju je električna energija poskupjela za 20 posto, a plin za 22 posto). No rast cijena bilježe i ostale komponente – opskrba vodom +3,7 posto i kanalizacija +7 posto po istim stopama kao i u kolovozu te tekuća goriva +11,6 posto, što je više nego u kolovozu.

Na mjesečnoj razini rastu potrosačkih cijena najviše su pridonijele cijene odjeće i obuće koje su porasle za 11,2 posto, što su uobičajena sezonska kretanja, piše u analizi. S obzirom na slabu domaću potražnju i izostanak gospodarskog oporavka, pritisci na rast cijena na strani potražnje na domaćem tržištu izostaju. Ipak, povećanje stope PDV-a, poskupljenje električne energije i plina te više cijene prehrambenih proizvoda bit će do kraja godine vidljivo u godišnjim stopama rasta potrošačkih cijena. Do kraja godine RBA analitičari očekuju i rast cijena grijanja pa bi godišnje stope rasta cijena mogle i dodatno ubrzati.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dobro ste sakrili ovu vijest. I ovaj portal je postao komunistički – populistički portal. Ovakva neslavna vijest zaslužuje ostati na naslovnici a ne politička vijest u kojoj se spominju Sanader i Bajić.
Sjetite se: na ovaj portal se ne dolazi radi politike nego radi ekonomskih vijesti. Zato barem probajte težiti njima!

New Report

Close