Inflacija u ožujku na 1,2 posto, u EU u rasponu od -2 do +4,4 posto

Autor: Jadranka Dozan , 19. travanj 2021. u 13:38
Foto: KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL

Među glavnim “krivcima” za rast godišnje inflacije u ožujku bilo je desetpostotno povećanje cijena kod Alkoholnih pića i duhana.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u ožujku su u prosjeku porasle za 1,1 posto u odnosu na veljaču, a najvći doprinos rastu imala je kategorija Odjeće i obuće koja u potrošačkoj košarici sudjeluje s blizu šest posto, a prošli je mjesec zabilježila 10-postotni porast cijena. Indeks potrošačkih cijena time je u odnosu na lanjski ožujak porastao 1,2 posto, pokazuju najnoviji podaci državnih statističara.

To je i dalje prigušeniji rast nego na razini cijele Europske unije u kojoj je, prema ovih dana objavljenom pregledu, ožujska godišnja inflacija ubrzala na 1,7 posto, ali uz prilično velik raspon od grčkih -2 posto do +4,4 u Poljskoj.

Kako je u Hrvatskoj godišnji porast u siječnju i veljači bio je osjetno niži, prvi kvartal zaključen je sa samo 0,4 posto višim cijenama nego u prva tri mjeseca 2020. godine.

Među glavnim “krivcima” za rast godišnje inflacije u ožujku bilo je desetpostotno povećanje cijena kod Alkoholnih pića i duhana (poskupljenje cigareta) koja čini 1/20 potrošačke košarice. Usto, inflaciju je pogurao i 5,8-postotni rast cijena Prijevoza, kao i 1,7 posto više prosječne cijene Rekreacije i kulture.

Nasuprot tome, ublažavajuće su djelovale dva posto niže cijene odjeće i obuće. U prosjeku su ožujske cijene bile nešto niže nego u lani i kod pojedinačno najveće kategorije, Hrane i bezalkoholnih pića (s 27 posto udjela), u kojoj su cijene niže jedan posto.

Pita li se analitičare, očekivanja prosječne stope inflacije za ovu godinu kreću se oko jedan posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close