Inflacija je nanovo probila sve rekorde, najviše su poskupili ovi proizvodi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. listopad 2022. u 12:17
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u rujnu 12,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa je tako inflacija dosegnula novu najvišu razinu od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u rujnu 12,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa je tako inflacija dosegnula novu najvišu razinu od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke.

Do danas objavljenih rekordnih podataka, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabilježena je u srpnju i kolovozu ove godine, kada je iznosila po 12,3 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnoj razini, te su u rujnu bile u prosjeku više za 1,5 posto u odnosu na kolovoz, dok su cijene u godišnjem prosjeku bile više za 8,6 posto, stoji u DZS-ovom izvješću.

Na godišnjoj razini porasle su sve kategorije, a najviše cijene hrane i bezalkoholnih pića, za 19,1 posto. Sa 17,3 posto slijedi kategorija restorana i hotela, pa pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, koja bilježi skok od 15,7 posto, a slijedi je kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, s rastom od 13,3 posto. Nadalje, cijene prijevoza skočile su 12,3 posto, raznih dobara i usluga za 10,7 posto, odjeće i obuće za 10,1 posto, u kategoriji rekreacije i kulture za 8,8 posto, dok primjerice  alkoholna pića i duhan bilježe rast od 4,2 posto.

Najblaži rast zabilježen je u kategoriji komunikacija, za 0,4 posto.

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za 21,2 posto, kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva skočila je za 2,9 posto, dok su razna dobra i usluge poskupjeli za 2,6 posto. S druge strane, prosječne cijene hrane i bezalkoholnih pića u rujnu su u odnosu na kolovoz manje za 0,2 posto, kategorija restorana i hotela bilježi pad cijena za 2,1 posto, a prijevoza za 0,7 posto.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića, za 4,95 postotnih bodova, potom u stanovanju, vodi, električnoj energiji, plinu i ostalim gorivima, za 2,24 postotna boda, a slijedi prijevoz sa 1,81 postotnim bodom.

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Energija, za 17,7 posto, što je doprinos porastu od 2,97 postotnih bodova, navode iz DZS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close