Inflacija koči projekte, ponude za gradnju višestruko skuplje od planiranog

Autor: Suzana Varošanec , 13. rujan 2022. u 07:00
Render planiranog Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica/PD

Zbog drastičnih razlika u cijenama država mora osigurati dodatan novac za RCGO Piškornica.

Poskupljenje cijena energenata i građevinskog materijala prelijeva se i na aktualne projekte izgradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom (CGO), tako što navedena tržišna kretanja kreiraju financijski teže uvjete za cjelokupni projekt, pa će trebati očito izdašnija nacionalna sredstva od prvotno planiranih.

Inače ovi su centri definirani Zakonom o gospodarenju otpadom i Planom gospodarenja otpadom RH 2017. – 2022. te pod upravljanjem posebnih trgovačkih društava, a u vlasništvu jedinica područne (regionalne) i lokalne samouprave, tj. Grada Zagreba.

Intervencije nisu bile dovoljne
No, dio ih očito zapinje i ne može se zatvoriti financijska konstrukcija bez intervencije nadležnih ministarstava. Takav je slučaj Regionalnog centra za gospodarenje otpadom (RCGO) sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, odnosno u problemu manjka novca je istoimena tvrtka čije poslovanje vodi direktor Mladen Ružman.

I to unatoč tome što su nakon prvog tendera provedene bitne intervencije u dokumentaciji o nabavi u ponovljenom postupku javne nabave za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji RCGO Piškornica.

Konkretnije, procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi 346,6 milijuna kuna, a u oba natječaja raspisana tijekom manje od godinu dana zaprimljene ponude znatno su veće od procijenjene vrijednosti projekta. Javno otvaranje ponuda u prvom postupku javne nabave održano je u listopadu 2021. te su pristigle ponude iznosile oko 676 i 716 milijuna kuna.

Na otvaranju ponuda u rujnu pokazuje da se je ponuditelj Helector S.A Athens predao ponudu u vrijednosti 820,5 milijuna kuna, a Zajednica ponuditelja Kostak komunalno in gradbeno podjetje d.d., Krško i Kostak – graditeljstvo tehnologija sirovine, Zagreb, u vrijednosti 669,8 milijuna kuna.

“Iako su u dokumentaciji o nabavi za novi postupak učinjene izmjene s naglaskom na one kojima se umanjuju uvjeti tehničke i stručne sposobnosti kako bi se otvorilo tržište, te na one koje smanjuju rizik za izvođače radova, s obzirom na nepredvidivost tržišta i nagle promjene cijena materijala i energenata, zaprimljene ponude u ponovljenom postupku su neznatno niže od onih zaprimljenih u ranijem postupku”, navode u Upravi Piškornice.

630

milijuna kuna utrošeno iz europskih fondova za projekte pripreme i gradnje centara za gospodarenje otpadom

Izmjene ugovora
Osim o raspoloživim financijskim sredstvima, prema odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, dinamika gradnje ovih centara ovisi i o spremnosti projekta svakog pojedinog centra za gospodarenje otpadom, za čiju je realizaciju odgovorno trgovačko društvo koje upravlja pojedinim CGO-om.

Dosad je iz europskih fondova, kažu, utrošeno oko 630 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte pripreme i gradnje centara za gospodarenje otpadom, uključujući i CGO Marišćina i CGO Kaštijun, koji su u funkciji od 2017. i 2018.

Od projekata u izgradnji, CGO Bikarac je izgrađen te je završen probni rad, dok je CGO Biljane Donje u postupku gradnje i bit će završen sljedeće godine.

Planirani rok za izgradnju CGO Lučino razdolje, CGO Babina gora i CGO Piškornica je do kraja 2026., ovisno o tome kada će biti sklopljeni ugovori za radove. Za CGO Lučino razdolje se uskoro očekuje potpisivanje ugovora za radove, dok je javna nabava za radove na izgradnji CGO Babina gora i Piškornica u tijeku.

S obzirom na stanje na tržištu, u Ministarstvu još poručuju da će se sredstva osigurati kada se nabave uspješno privedu kraju i utvrdi konačna vrijednost projekata kroz izmjene ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

“Činjenica je, s obzirom na trenutne cijene na tržištu, da se za pojedine postupke nabave zaprimaju ponude koje premašuju procijenjenu vrijednost nabave, stoga će se za povećanje cijena na pojedinom projektu, za koje se može dokazati tj. obrazložiti rast kroz povećanje cijena materijala i ostalih ulaznih parametara, razmotriti mogućnost za osiguravanje dodatnih nacionalnih sredstava”, navode u MINGOR-u.

Uprava čeka sastanke na vrhu
Za Upravu društva Piškornica sljedeće aktivnosti uključuju održavanje sastanka s nadležnim MINGOR-om te Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije kako bi se dogovorili i koordinirali naredni koraci u realizaciji projekta.

Kažu da sastanak očekuju u što skorijem roku, kao i da o ovoj koordinaciji s ministarstvima u daljnjoj realizaciji projekta glede osiguranja sredstava iznad procijenjene vrijednosti, ovisi početak realizacije projekta, dok je rok za dovršetak 44 mjeseca od dana potpisivanja ugovora s odabranim ponuditeljem.

Komentirajte prvi

New Report

Close