Infinum pokrenuo zakladu, kojoj je jedan od prvih korisnika bio Albert Gajšak

Autor: Bernard Ivezić , 07. srpanj 2020. u 14:41
Tvrtka posluje 15 godina na hrvatskom, slovenskom i tržištu SAD-a, a zapošljava 250 ljudi

Za 2020. hrvatski softveraš u sklopu svoje zaklade objavio je natječaj vrijedan 100.000 kuna, a prema propozicijama natječaja najveći iznos donacije je 15.000 kuna.

Infinum, jedan od dva najveća proizvođača mobilnih aplikacija u Hrvatskoj objavio je da osniva vlastitu zakladu. Infinum Foundation nema pravni oblik već djeluje kao kompanijska inicijativa.

No, za razliku od prijašnjeg neformalnog karaktera sada će djelovati pod javno objavljenim principima. Glavni cilj nove zaklade bit će pomaganje projektima koji u fokusu imaju dobro djece i mladih.

Široka lepeza potpora

Za 2020. godinu hrvatski softveraš u sklopu svoje zaklade objavio je natječaj vrijedan 100.000 kuna. Prema propoziciji natječaja najveći iznos donacije je 15.000 kuna, a kako bi se ogradio od mogućih zloupotreba Infinum je svojoj zakladi onemogućio da potporu daju fizičkim osobama, političkim strankama, tijelima javne vlasti, organizacijama koje podupiru rasnu, vjersku i druge oblike nesnošljivosti te onima koji odstupaju od moralnih i etičkih normi koje podupire Infinum Foundation.

Nikola Kapraljević, izvršni direktor Infinuma kaže da im je želja pomoći udrugama koje brinu i bave se djecom i mladima, a zbog sve većeg interesa za njihov društveno odgovoran angažman odlučili su ga formalizirati.

“U zadnjih nekoliko godina otkako firma ubrzano raste, počeli smo dobivati sve više upita za sponzorstva i donacije. Povremeno bismo reagirali na inicijative koje su nam bile zanimljive, ali često nam se događalo da ne reagiramo na sve što bismo željeli jer nemamo dovoljno vremena baviti se time”, kaže Kapraljević.

Dodaje da su se stoga odlučili pokrenuti zakladu kroz koju će svake godine donirati 1 posto svog profita. Navodi da je jedan od motiva da uopće krenuo u ovakve projekte i taj što su dva osnivača Infinuma, Tomislav Car i Matej Špoler, imali svega 19 godina kad su pokrenuli tvrtki. Infinum, inače, ima četiri suosnivača.

Tvrtka posluje 15 godina na hrvatskom, slovenskom i tržištu SAD-a. Nekoliko godina zaredom nalazi se na Deloitteovoj TOP 50 listi najuspješnijih tehnoloških tvrtki u Srednjoj Europi. Pokazatelji za 2019. još nisu objavljeni. No, Infinum je prema podacima Poslovne Hrvatske u 2018. godini ostvario prihod od 46,55 milijuna kuna od čega 32,95 milijuna je došlo od izvoza.

Operativnu dobit podigao je u 2018. na 17,7 milijuna kuna, a neto dobit na 14,2 milijuna kuna. U tvrtki navode da su lani proglašeni najboljih poslodavcem u Hrvatskoj, a ove godine ih je Clutch svrstao među deset najboljih pružatelja B2B usluga na svijetu.

Najpoznatiji projekt

Matea Lay, voditeljica marketinških komunikacija Infinuma navodi da su dosad pomogli projekte kao što su RokOtok, Zvjezdice Gunja, Crvene noseve, Novu Budućnost kao i projekt igranja tenisa za djecu s autizmom. Lay navodi da ne traže svi projekti nužno donaciju u novcu. Nekima su, primjerice, napravili web sajt, a mogu im napraviti i mobilnu aplikaciju.

U IT zajednici vjerojatno je najpoznatiji projekt koji je Infinum na ovaj način podupro CircuitMess Alberta Gajšaka, koji je želio na jedan novi način približiti robotiku mladima. Tek u idućem koraku u njegovom je projektu Infinum pronašao i komercijalni interes pa je tako danas jedan od ulagača u CircuitMess i suosnivač Infinuma Tomislav Car.

“Projekt Alberta Gajšaka među prvima je koje smo poduprli kroz ovakav naš društveno odgovorni rad i jako smo ponosni što ne samo na uspjeh CircuitMessa već i na činjenicu što je otvorio nova radna mjesta za mlade i dao im jednu novu perspektivu”, zaključuje Lay.

Komentirajte prvi

New Report

Close