Infektolog objasnio jesu li antitijela ključna u obrani od korone

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2021. u 10:03
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Što se tiče onih koji su cijepljeni s dvije doze, imali smo 12 bolesnika, bez smrtnih ishoda, rekao je.

Bruno Baršić, voditelj kriznog stožera KB Dubrava, u razgovoru za N1 objasnio je iskustvo s obolijevanjem kod cijepljenih osoba.

Infektolog prof. dr. sc. Bruno Baršić rekao je da je KB Dubrava dosad primila malo cijepljenih pacijenata koji su oboljeli od covida-19.

“Što se tiče onih koji su cijepljeni s dvije doze, imali smo 12 bolesnika, bez smrtnih ishoda. To su pacijenti koji su cijepljeni i predstavljaju ‘neuspjeh cijepljenja’.

No, imamo dosta bolesnika koji su cijepljeni jednom dozom pa su došli šest-sedam dana nakon kad se još nije stigao početi stvarati imunitet, oni praktički nisu cijepljeni. Bilo je pacijentata s jednom dozom i smrtnim ishodom, nekoliko njih, tri-četiri takva bolesnika”, kazao je Baršić.

Ističe da nakon prve doze cijepljenja nisu radili serološke testove, no provjeravali su stanje antitijela nakon dvije doze cjepiva.

“Nakon prve doze ne znam podatke. Svi su se koncentrirali na protutijela, a mi ne znamo što to znači. Ona se stvaraju, a jesu li ključna u obrani, vjeroatno nisu, bitan je stanični imunitet. Imali smo bolesne s razinom protutijela oko 7000. Ovi koji su cijepljeni, imaju ogromne razine protutijela, oko 30.000 i oni su zaštićeni, ali još učimo o tome. Protutijela pokazuju da je organizam uspostavio imunološki odgovor, to je znak da je čovjek zaštićen, ali bitan je taj stanični imunitet za koji znamo da traje mjesecima nakon bolesti.”

Komentirajte prvi

New Report

Close