Ina priznala! Ugovore sa sličnom fiksnom cijenom potpisivali smo i s drugim kupcima

Autor: Jadranka Dozan , 01. rujan 2022. u 07:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

‘Vlada će tražiti odgovornost svih članova Uprave, i hrvatskih i mađarskih’.

Prvih 450 milijuna kuna koje su se bile slile na jedan od privatnih računa kao dio zarade u aferi sa spornim ugovorima prodaje plina po fiksnim cijenama debelo ispod tržišnih cijena i bez zaštitnih klauzula, državne institucije spremile su na sigurno. Blokirana sredstva s tog iznosom najvećeg računa jučer su uplaćena u državni proračun, rekao je premijer Andrej Plenković u obraćanju medijima nakon sastanka s koalicijskim partnerima, jednim nekoliko jučerašnjih okupljanja na temu Ine, od sjednice Nadzornog odbora Ine u sjedištu kompanije do stranačkih očitovanja u Saboru.

Sporan LODO dokument

Inzistirajući na tome da su institucije države i Vlade, u prvom redu Porezna uprava i Ured za sprječavanje pranja novca, te koje su otkrile slučaj, i da je spriječeno da i jedna kuna nestane, naglasio je da su u Vladi zgroženi i šokirani cijelom pričom i da je način i model upravljanja Inom loš. To se posebice odnosi na famoznu listu ovlasti, tzv. LODO dokument koji se, među ostalim, očituje i u tome da menadžeri četvrtog ranga imaju ovlasti odlučivanja (do 20 milijuna eura) koje u konačnici mogu rezultirati štetama kakve je pokazao aktualni slučaj.

Vlada će zatražiti odgovornost svih članova Uprave, i hrvatskih i mađarskih, a s koalicijskim partnerima usuglašeno je i da se krene u razgovore s Molom o promjeni načina upravljanja, još je jedna poruka šefa Vlade. Ipak na pitanje što znači traženje odgovornosti Uprave Ine, nije precizirao govori li o zahtjevu za ostavkama. S političkog aspekta cijela ta priča s Inom je neugodna, ali prema Plenkoviću govori i o “političkoj privrženosti Vlade borbi protiv korupcije”. Napomenuo je pritom i da je od prvog signala o sumnjivim preprodajama prošlo pet mjeseci.

Sve u svemu, iako su se brojnim zgražajućim komentarima i salvama optužbi i protuoptužbi zbog Ine jučer pridružila i tzv. progresivna oporba u Saboru tražeći uglavnom ostavku čitave Vlade, ni najnovija politička kriza neće dovesti do raspada saborske većine. Kako kaže Plenković, od koalicijskih partnera dobili su nepodijeljenu podršku u daljnjim aktivnostima. Kako vezano uz slučaj Ina, tako i za daljnje aktivnosti u suzbijanju krize.

Za idući tjedan najavio da će Vlada s obzirom na troškovne udare, ponajprije zbog cijena energenata, izaći i s paketom mjera pomoći građanima i gospodarstvu.

A nešto prije sastanka koalicijskih partnera započelo je i izvanredno vijećanje Nadzornog odbora Ine povodom potresa koje je izazvala afera sa zapanjujućim razmjerima štete tj. propuštene zarade za naftnu kompaniju i stvarne zarade za Inina direktora Službe trgovine plinom i tvrtke njegovih prijatelja. Sjednica se protegnula na više od četiri sata. Što je pokazalo preliminarno izvješće o internoj istrazi koje je okupljenim hrvatskim i mađarskim nadzornicima predočila Uprava u vezi sa spornim ugovorima?

Da – to je bila praksa!

U priopćenju iz Ine nakon te maratonske sjednice istaknuto je kako je “identificiran određeni broj točaka u kojima su Damir Škugor i njegovi podređeni jasno prekršili interna pravila i procedure, što je dovelo do značajne financijske štete po Inu”.

Navode da su ugovori o prodaji plina s fiksnom i varijabilnom cijenom uobičajena poslovna praksa u svijetu. “Fiksne cijene temelje se na tržišnim kotacijama za buduće ugovoreno razdoblje, koja je krajem 2020. godine bila 19,48 EUR/MWh. U to vrijeme potpisani su ugovori s fiksnom cijenom s drugim kupcima po sličnoj cijeni kako bi se opskrbilo hrvatsko tržište. Međutim, Damir Škugor nije imao pravo ponuditi i potpisati ugovor s fiksnom cijenom s veleprodajnim kupcima koji nisu objavili javni natječaj s takvim uvjetima, niti je imao pravo potpisivati ugovore na razdoblje dulje od jedne godine”, objašnjavaju.

Tvrde i da je Škugor bio dužan navedene ugovore podastrijeti na znanje Upravi i svojim nadređenima na odobrenje, a to nije učinio. Osim što su ga prije raskida suspendirali s direktorske pozicije i što slijedi raskid ugovora o radu, suspenzija čeka i ostale zaposlenike za koje se utvrdi nesavjesno postupanje u zoni  odgovornosti i ovlasti u vezi s aktualnim slučajem.

Uprava je zaustavila i sva daljnja plaćanja i preuzimanje obaveza prema spornim ugovorima koji su predmet USKOK-ove istrage i zatražila njihov raskid. O sklapanju bilo kojeg ugovora o prodaji plina s fiksnom cijenom do daljnjega će odlučivati sama Uprava.

U priopćenju se naglašava da je NO zbog neadekvatnog funkcioniranja kontrolnih mehanizama u poslovnim procesima  zatražio vanjsku reviziju internih procesa i  principa donošenja odluka te ugovora o prodaji i kupnji plina. Dodatni mehanizmi kontrole uvest će se već slijedom nalaza interne istrage čije se konačno izvješće očekuje u narednim tjednima, poručili su iz Ine.

Komentari (2)
Pogledajte sve

A ovog “supotpisnika” nisu uhitili…kao on nije nista kriv ili ne moze ponoviti kazneno djelo (najcesci razlog za priotvor)

ma komedija koja ce plenkija kostati i vlasti i mjesta u EU a na vlast ce nam dovesti mozemo i ultra lijevicare.

a ernst & Young i svi ostali koji su kontrolirali procese, nisu vidjeli nista sporno u takvoj organizaciji.

 

Cemu ti financ-poslovni nadzori kada nikada nista ne nadju a svrha je samo da se jednom parazitu da lov ada dade misljenje koje nema veze s realnoscu.

New Report

Close