Ina podnijela zahtjev za procjenu utjecaja na okoliš proizvodnje bioetanola u Sisku

Autor: Marija Brnić , 17. ožujak 2022. u 22:00
Energana bi trebala biti izvedena kao kogeneracijsko postrojenje, a za gorivo će dominantno uzimati lignin/Ina Biorafinerija

Projekt proglašen strateškim za državu, financijski će se poduprijeti kroz NPOO.

Projekt Inine tvornice naprednog bioetanola u Sisku, uvršten među strateški važne za Hrvatsku, koji će se poduprijeti kroz NPOO, ide korak dalje ka realizaciji.

Ministarstvo gospodarstva objavilo je da je Ina podnijela zahtjev za provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš postrojenja za proizvodnju bioetanola u Sisku.

Pogon godišnjeg kapaciteta proizvodnje od 55.000 tona bioetanola prema objavljenom dokumentu, bit će smještenona lokaciji “novog” dijela Rafinerije Sisak, koji već ima izgrađenu infrastrukturu, od opskrbe pitkom vodom, dobave tehnološke vode, električne energije, plina do sustava odvodnje i prometne infrastrukture. Na toj lokaciji Ina namjerava provesti prilagodbe, a navodi se i kako je površina planiranog zahvata 15 hektara.

Nova postrojenja
Sirovina, a računa se na miskantus, dopremala bi se kopnenim putem, uz opciju da doprema bude moguća i željeznicom. Dopremat će se u balama i skladištit će se u zatvorenom prostoru od 6,3 tisuće m2.

Za skladištenje kemikalija, kvasaca i enzima koji će biti korišteni u proizvodnji predviđa se sigurnosne tankvane na površini od preko 4000 m2, a planiran je i poluotvoreni skladišni prostor za lignin -nusproizvod u proizvodnji bioetanola i uz drvenu sječku Ina ga planira koristiti za proizvodnju pare i struje.

55

tisuća tona bioetanola godišnji proizvodni kapacitet pogona

Od postojeće opreme Ina kani koristiti pumpe na vodozahvatu Kupa, te sustave hlađenja, opremu za pripremu procesne vode i uređaj za pročišćavanje potencijalno zauljenih otpadnih voda, te sustav dobave komprimiranog zraka.

U sklopu postrojenja za proizvodnju bioetanola od novih objekata, pak, planirana je izgradnja energane, bioplinskog postrojenja, novo postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, jedinica za obradu ugljičnog dioksida i cjevovod za CO2.

Energana bi trebala biti izvedena kao kogeneracijsko postrojenje, a za gorivo će dominantno uzimati lignin. Bioplinsko postrojenje koristit će talog s dna destilacijske kolone, dok bi postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda trebalo bi biti biološki uređaj III. stupnja pročišćavanja.

Što se jedinice za obradu CO2 tiče, izdvajat će se CO2 koji nastaje tijekom fermentacije, te komprimirati i skladištiti pod zemlju izvan lokacije, a za trajno skladištenje se planira izgraditi novi cjevovod do naftnog polja Stružec.

Novi cjevovod, kako se navodi u dokumentu, nije sastavni dio planiranog zahvata, te će biti naknadno i zasebno stavljen u postupak procjene utjecaja na okoliš, a prema planu, trebao bi biti postavljen uz postojeću trasu cjevovoda i zamijeniti stari naftovod.

Stručno povjerenstvo
Ministarstvo Tomislava Ćorića imenovalo je i stručno povjerenstvo iz nadležnih službi svog i ministarstva unutarnjih poslova, te županijskih i gradskih tijela za projekt na sisačkom području, kao i Hrvatskih voda.

Oni će studiju zaštite okoliša Ininog postrojenja uputiti na javnu raspravu, koja će trajati najmanje 30 dana, nakon koje će se donijeti i konačno rješenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close