Ina i Mol jedini vlasnici OMV-a Slovenija, cijena 301 milijun eura

Autor: Marija Brnić , 08. lipanj 2021. u 22:00
Ina će biti i glavni dobavljač goriva za sve pumpe austrijske tvrtke u Sloveniji/G. Stanzl/PIXSELL

Ina će, prema službenoj objavi, biti i glavni dobavljač goriva za sve benzinske postaje u Sloveniji, postojeće i nove OMV-ove.

Hrvatska Ina i strateški partner mađarski Mol uspjeli su postići dogovor s austrijskim OMV-om – za cijenu od 301 milijun eura preuzimaju 92,25% udjela u OMV-u Slovenija, čime, budući da Ina već posjeduje 7,75% udjela, postaju njegovi jedini vlasnici.

Spomenutu cijenu, kako se doznaje, pokrit će Mol grupa, koja je službeni potpisnik ugovora s OMV-om, dok će odnosi Mola i Ine biti zasebno regulirani, s tim da će u vlasničkoj strukturi nakon preuzimanja OMV-a Slovenija Inin udjel biti povećan na 33 posto.

Ina će, prema službenoj objavi, biti i glavni dobavljač goriva za sve benzinske postaje u Sloveniji, postojeće i nove OMV-ove. To će, kako naglašava i Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine, opravdati i investiciju u Ininu rafineriju u Rijeci.

Prema procjenama stručnjaka, kada bi riječka rafinerija pokrivala opskrbu cjelokupnog slovenski lanac, godišnje bi joj bio osiguran plasman oko 600 tisuća tona derivata, što bi itekako popravilo poslovne rezultate Ine.

Ukupno će s novih 120 benzinskih postaja Mol grupa u Sloveniji imati mrežu od 173 maloprodajna mjesta i time biti treći igrač na tržištu.

Nije još precizirano i pod kojim brendom će poslovati nove benzinske postaje, Ininim ili Molovim. Trenutno ih Ina u Sloveniji ima 5, a Mol 48. Akviziciju zbog koncentracije još treba odobriti i slovenski tržišni regulator.

Pregovori s OMV-om, inače, traju mjesecima, od veljače kada je objavio povlačenje iz Slovenije, a tamošnji mediji navodili su da su interes iskazali i poljski PKN Orlen, azerbajdžanski Socar, grčki Coral, te katarski Q-8.

Za Mol grupu je ova akvizicija treća u ovoj godini, nakon slovačkog Normbenza i ugovora s Marché International AG o kupnji tvrtke koja u Mađarskoj posluje s 9 restorana pod markom Marché.

Trenutačno Mol grupa ima 1941 benzinsku postaju u devet zemalja, a prema razvojnoj strategiji plan je do 2025. doseći lanac s najmanje 2200 postaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close