INA, Altpro, Končar-Inženjering… na forumu Inicijative triju mora

Autor: Mladen Miletić , 07. rujan 2023. u 22:00
Robna razmjena sa zemljama članicama Inicijative u 2022. iznosila je 33,8% ukupne robne razmjene Hrvatske sa svijetom/PD

Osmi po redu Summit Inicijative triju mora (Three Seas Initiative – 3SI), održava se 6. i 7. rujna u Bukureštu.

Izgradnja i poboljšanje postojećih interkonekcijskih infrastrukturnih veza ključne su stavke snažnog gospodarskog rasta cjelokupnog područja srednje Europe. Poruka je to s poslovnog foruma Inicijative triju mora.

Prilika je to i za Hrvatsku, jačanje vlastitog gospodarstva i smanjenje razlika u razvoju između država članica EU. Osmi po redu Summit Inicijative triju mora (Three Seas Initiative – 3SI), održava se 6. i 7. rujna u Bukureštu, u organizaciji Vlade Rumunjske. Službenu delegaciju RH na Summitu predvodi predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

U okviru Summita 7. rujna održan je i poslovni forum na kojem sudjeluje hrvatsko gospodarsko izaslanstvo na čelu s potpredsjednicom HGK za graditeljstvo i promet Mirjanom Čagalj, uz devet tvrtki: Altpro, CIO, INA, Ires ekologija, Končar-Inženjering, LNG Hrvatska, Odašiljači i veze, Plinacro i Lučka uprava Rijeka.

Robna razmjena sa zemljama članicama Inicijative triju mora u 2022. iznosila je 33,8% ukupne robne razmjene Hrvatske sa svijetom.

Zemlje članice Inicijative sudjeluju u izvozu Hrvatske 35,4%, dok u uvozu sudjeluju s 32,9%. Turisti iz pet zemalja Inicijative triju mora (Poljske, Slovenije, Austrije, Češke i Mađarske) ostvarili su prethodnih godina gotovo 44% noćenja svih stranih turista u RH.

Komentirajte prvi

New Report

Close