Imunološki zavod vraća se na domaću i međunarodnu scenu: ‘Imamo plan za pokretanje pune proizvodnje!’

Autor: Poslovni.hr , 21. lipanj 2022. u 09:52
Foto: Pixabay

Zmijski protuotrov proizvodit će se u manjem pogonu koji će biti izgrađen u kratkom roku, dok će za dovršetak kompletne tvornice trebati četiri godine.

Ako sve bude išlo po planu, prvi proizvodi Imunološkog zavoda (IMZ) na novoj lokaciji u Rugvici trebali bi biti na tržištu u proljeće sljedeće godine, javlja Novi list.

Za zmijskim protuotrovom velik je interes jer se godišnje u Hrvatskoj zabilježi i do 70 zmijskih ugriza, najčešće tijekom ljetnih mjeseci, a upravo će taj proizvod označiti povratak Imunološkog zavoda na domaću i međunarodnu farmaceutsku scenu.

Zmijski protuotrov proizvodit će se u manjem pogonu koji će biti izgrađen u kratkom roku, dok će za dovršetak kompletne tvornice trebati četiri godine.

Međunarodni ugled

Prema očekivanjima ravnatelja IMZ-a Vedrana Čardžića, prije ljeta 2026. godine IMZ će na tržište izaći s prvim cjepivima, a tvornica će proraditi u svom punom kapacitetu kakav je imala prije 2013. godine, kad je nad njom pokrenut stečajni postupak.

“Prvo ćemo izgraditi manji modul za proizvodnju zmijskog protuotrova s jedne strane terena, a velika tvornica ide na drugi dio čestice. Nema smisla čekati. Ako ne bude nekih velikih odstupanja, prve proizvode imat ćemo sljedeće godine u ovo vrijeme, možda čak malo prije, a za četiri godine krenut će proizvodnja virusnih cjepiva, i to u punom kapacitetu od 250 do 300 milijuna doza”, ističe Čardžić.

Riječ je o izvoznom proizvodu, jer Imunološki zavod izgradio je svoj međunarodni ugled upravo na cjepivima protiv ospica, rubeole i parotitisa.

I buduća će proizvodnja, ističe ravnatelj, biti usmjerena na izvoz, a tržište za plasman proizvoda im je prilično sigurno.

“Nismo izgubili tržište. Doduše, netko je drugi ušao na njega, manje-više ga je pokrio Serum Institute of India, kao najveći svjetski proizvođač, ali oni su više nego zainteresirani da mi proizvodimo za to tržište jer nemaju dovoljno sirovina, nemaju bazu. To su naši matični sojevi zbog kojih su vrlo zainteresirani za suradnju s nama”, navodi Čardžić.

Dugoročno, planira se pripremiti teren za primjenu drugih tehnologija proizvodnje, jer postoji mogućnost frakcioniranja krvne plazme ili proizvodnje cjepiva protiv COVID-19, no sve su to opcije koje se tek razmatraju.

I proizvodnja bakterijskih cjepiva protiv difterije i tetanusa, koje je IMZ nekad proizvodio, neće se u startu obnavljati.

IMZ danas zapošljava 154 radnika, a u novoj tvornici svoje će radno mjesto naći od 30 do 40 posto postojećeg kadra, najavljuje ravnatelj.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close