Imenovana nova uprava HEP-a. Dužnost preuzimaju od 1. siječnja 2023.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. prosinac 2022. u 13:38
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Dodao je i da je u razdoblju od 2018. do danas HEP u pogon pustio  dvije kogeneracije na šumsku biomasu, jednu vjetroelektranu i sedam sunčanih elektrana, a u izgradnji su još četiri sunčane elektrane, a jedna je pred početkom izgradnje.

Nadzorni odbor Hrvatske elektroprivrede (HEP) imenovao je na prijedlog vlade upravu HEP-a na razdoblje od četiri godine te je predsjednikom uprave imenovan Frane Barbarić, a članovima Tomislav Šambić, Petar Sprčić i dosadašnji direktor Proizvodnog područja hidroelektrana Jug u HEP Proizvodnji Vice Oršulić, priopćili su iz HEP-a.

Imenovani su na sjednici održanoj 30. prosinca, a dužnost preuzimaju 1. siječnja 2023. godine.

Barbarić je tom prilikom istaknuo da je zahvaljujući kvalitetnom upravljanju i dobrim financijskim pokazateljima u prethodne četiri godine, a što je potvrđeno vraćanjem kreditnog rejtinga na investicijsku razinu prvi put nakon 2009. godine, HEP aktualnu energetsku krizu, najveću u novijoj povijesti, dočekao kvalitetno pripremljen.

“Osim što smo osigurali dovoljne količine plina za domaće tržište, preuzeli smo i teret subvencioniranih cijena struje i grijanja u iznosu od gotovo 800 milijuna eura, kao i više tisuća kupaca drugih opskrbljivača električnom energijom i plinom. S ciljem smanjenja ovisnosti o ruskim energentima i jačanja energetske samodostatnosti Hrvatske, ubrzali smo pripremu i realizaciju projekata obnovljivih izvora energije u skladu s odlukama i smjernicama Vlade te politikama Europske unije”, izjavio je Barbarić.

Dodao je i da je u razdoblju od 2018. do danas HEP u pogon pustio  dvije kogeneracije na šumsku biomasu, jednu vjetroelektranu i sedam sunčanih elektrana, a u izgradnji su još četiri sunčane elektrane, a jedna je pred početkom izgradnje.

“U pripremi imamo još oko 60 projekata sunčanih i vjetroelektrana, ukupne snage oko 1.400 MW i vrijedne gotovo 1,5 milijardi eura. Također, novi blok u Elektrani-toplani u Zagrebu, vrijedan 120 milijuna eura, na razini je gotovosti iznad 90 posto i bit će pušten u rad iduće godine. Zahvaljujući značajnoj zastupljenosti domaće komponente u vrijednosti spomenutih investicija, njihovom ćemo realizacijom i nadalje bitno doprinositi stabilnosti i rastu nacionalnog gospodarstva“, izjavio je  Barbarić.

Frane Barbarić rođen je 1966. godine, dok je na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirao  1991. godine. Od 1994. do 2004. godine radio je u trgovačkom društvu Zagreb nekretnine d.o.o. ZANE, članici Zaba Grupe, a od 2004. do 2007. godine u PBZ Leasingu d.o.o.

Od 2007. godine radi u Hrvatskoj elektroprivredi, kao pomoćnik direktora, pa kasnije i kao direktor Direkcije za upravljanje ljudskim potencijalima, opće i pravne poslove te kao pomoćnik predsjednika Uprave i rukovoditelj odjela statusnog prava. Od 1. siječnja 2018. godine obnaša dužnost predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Komentirajte prvi

New Report

Close