Imate kredit u Zagrebačkoj banci? Od srpnja bi mjesečna rata trebala biti niža

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. lipanj 2018. u 12:44
Foto: press

Sve klijente Banka će do 15. lipnja 2018. obavijestiti o umanjenoj visini anuiteta, kao i o novom otplatnom planu.

Zagrebačka banka izvijestila je u utorak da su kamatne stope po kreditima umanjene i do 0,24 postotna poena, ovisno o valuti i vrsti kredita, a bit će vidljive na ratama koje dospijevaju u kolovozu.

Od 1. srpnja u Zagrebačkoj banci, slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS), snižavaju promjenjive kamate stope na postojeće kredite građanima.

Na postojeće stambene i druge kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečna NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjit će se za 0,09 postotnih poena, dok će se za kredite vezane uz euro kamatna stopa smanjiti za 0,24 postotna poena. Kod ostalih postojećih kredita, kod kojih Banka koristi šestomjesečnu NRS2, doći će do smanjenja kamatne stope kredita u kunama za 0,07 postotnih poena, a za kredite vezane uz euro smanjenje će iznositi 0,21 postotnih poena. 

Sve klijente Banka će do 15. lipnja 2018. obavijestiti o umanjenoj visini anuiteta, kao i o novom otplatnom planu.

Od prve objave Nacionalne referentne stope 7. prosinca 2012. NRS-a je smanjena već 11. put zaredom. Kamatne stope umanjene su između 1,63 i 1,81 postotna poena za kune te između 2,65 i 2,66 postotnih poena za eure, ovisno o vrsti kredita. Za iste vrijednosti smanjene su i kamatne stope na postojeće kredite građanima u Zagrebačkoj banci, navodi se u priopćenju. 

Nacionalna referentna kamatna stopa prosječni je trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava ju Hrvatska udruga banaka (HUB) na osnovi objavljenih podataka Hrvatske narodne banke. NRS1 predstavlja troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih osoba, a NRS2 troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba nefinancijskog sektora.
 
Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će 1. siječnja 2019.

Komentirajte prvi

New Report

Close