‘Imali smo jasan cilj širenja svijesti o važnosti uključivanja mladih s invaliditetom u svijet rada, 10 godina kasnije projekt je glasniji nego ikad’

Autor: Ivan Tominac , 30. ožujak 2022. u 22:00
Završna svečanost prošlogodišnjeg projekta Iskustvo zlata vrijedi prilikom koje su podijeljene plakete i zahvalnice studentima i tvrtkama partnerima/D. Višnjić/PIXSELL

U projekt Poslovnog dnevnika tijekom godina uključilo se vi še od 150 studenata te 40 kompanija i institucija, visokosenzibiliziranih za temu zapošljavanja ranjivih skupina.

Pravo na rad jedno je od temeljnih ljudskih prava, međutim u vremenima tržišnih nesigurnosti to pravo u silnim zakonima postaja tek crtica. Traženje posla postaje zahtjevno, a izazovi bivaju dijelom svakodnevnice.

Želja Poslovnog dnevnika prilikom pokretanja projekta Iskustvo zlata vrijedi bila je pomoći se nositi s izazovima koji na put staju osobama s invaliditetom i mladima slabijeg materijalnog statusa i to tako da im svojom proaktivnošću olakšaju pristup tržištu.

Društvo bez stereotipa
To je priča koja nakon punih 10 godina živi i danas. Uspjeh ovog projekta nije tek u nekakvom hvaljenju, kako često zna biti, već u konkretnim brojkama koje su odraz predanog rada u postizanju boljeg sutra te oformljavanju društva bez predrasuda i stereotipa.

Studenti koji su prošli praksu u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi navode istu kao bitnu crticu u njihovu životopisu te jedan od razloga zašto danas rade. Da su vještine studenata iz ove dvije kategorije osjetljivih skupina itekako relevantne, govori još jedna brojka, a ona se tiče 12 studenata koji su nakon odrađene prakse dobili posao u istoj kompaniji u kojoj su praksu i odrađivali.

“Imamo situaciju da mladi s invaliditetom često godinama budu u evidenciji nezaposlenih zato što nemaju odgovarajuće obrazovanje i vještine pa stoga nisu konkurentni na tržištu”, ističe pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

12

studenata dobilo je stalan posao u tvrtkama u kojima su obavljali praksu

Na njenu adresu i dalje pristižu pritužbe koje ukazuju na to da se osobe s invaliditetom nažalost i dalje suočavaju s predrasudama prema invaliditetu u postupcima zapošljavanja, pa jedan od razloga nezaposlenosti leži i u tome.

Europska godina mladih
Pokrenuvši projekt Iskustvo zlata vrijedi 2013. godine, Poslovni dnevnik imao je jasan cilj širenja svijesti u poslovnoj zajednici o važnosti uključivanja mladih s invaliditetom te mladih slabijeg materijalnog statusa na tržište rada. Danas, 10 godina kasnije, kada se ujedno obilježava i Europska godina mladih, projekt je glasniji nego ikada.

U njega se tijekom godina uključilo više od 150 studenata te 40 kompanija i institucija, visokosenzibiliziranih za temu zapošljavanja tih ranjivih skupina. U Hrvatskoj trenutno imamo gotovo 11.500 zaposlenih osoba s invaliditetom i osoba koje su upisane u očevid zaposlenih osoba s invaliditetom, dakle u pravom radnom odnosu.

To je priča s one ljepše strane, a na tome rade i u Zavodu vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Neprekidno rade na razvoju i unapređivanju poticajnih mjera i aktivnosti, s primarnim ciljem održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada.

Nišević

Mnoge tvrtke studentima su nakon prakse omogućile i stalno zaposlenje, što je još korak više.

U 2020. godini Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom je dodijelio poticaje u ukupnom iznosu od 109.709.968,66 kuna, koje je koristilo 476 poslodavca u Republici Hrvatskoj za zapošljavanje 1513 osobe s invaliditetom.

Neprekidno rade na razvoju i unapređivanju poticajnih mjera i aktivnosti, s primarnim ciljem održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada.To je dobar poticaj da i dalje nastavimo s poticanjem zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Pokazali su da mogu
Projekt Iskustvo zlata vrijedi jedan je od onih koji djeluju upravo prema tom bitnom cilju. Poslovni dnevnik kao organizator je s ovim projektom ušao u jedanaestu godinu provođenja, što znači da već jedanaest godina ulaže vrijeme i znanje te spaja partnere poslodavce i studente s invaliditetom i studente slabijeg materijalnog statusa.

Praksa u renomiranim hrvatskim kompanija koju mladi ljudi dobivaju zahvaljujući ovom projektu bitna je iz niza razloga koji potiču njihov osobni i profesionalni razvoj. Poticanje lakšeg zapošljavanja i senzibilizacija javnosti o izazovima s kojima se suočavaju ove skupine tek je sukus svega.

Iskustvo koje su mladi uspijevali dobiti gotovo je neopisivo, a činjenica da su neki od praktikanata ostali i raditi u tvrtkama u kojima su obavljali praksu govori više od bilo kakve riječi.

Svake godine kroz projekt je prolazilo desetak studenata koji su kroz projekt Iskustvo zlata vrijedi napravili prve poslovne korake te svojom ustrajnošću pokazali da invaliditet i materijalni status nisu nešto kroz što se primarno definiraju.

Baš nasuprot, pokazali su da se definiraju znanjem, vještinama, željama i snovima – baš kao i bilo koji drugi mladi čovjek koji će uskoro ili je tek zakoračio na tržište rada.

Slonjšak

Osobe s invaliditetom se i dalje suočavaju s predrasudama u postupcima zapošljavanja.

Odlučnost kompanija da svojim primjerom utječu na boljitak društva dajući studentima koji tek ulaze na tržište rada priliku da steknu radno iskustvo bila je ključna za održavanje i širenje projekta tijekom godina te je okupljen impozantan broj tvrtki i institucija koje su otvorile svoja vrata i osigurale studentima dragocjeno poslovno iskustvo.

Ove godine studenti su svoju praksu odradili u tvrtkama Bauerfeind, Hrvatska lutrija, Adria Media, Ad plastik, INA i Tokić. Međutim, prethodnih godina kroz projekt su prošle i brojne druge tvrtke koje su prepoznale važnost u djelovanju protiv ovog društvenog problema.

Posebno priznanje
S druge strane, svjestan dvojake uloge medija koji, osim što informiraju, ujedno i educiraju javnost o problematici zapošljavanja mladih s invaliditetom i mladih slabijeg materijalnog statusa, Poslovni dnevnik je tijekom proteklih godina na svojim platformama u fokus stavio upravo tu problematiku, a brojni relevantni mediji također su kontinuirano pratili projekt.

Zajedno smo mijenjali svijest i upoznavali poslodavce o mogućnostima osoba s invaliditetom i njihova doprinosa poslovnoj zajednici jer osobe s invaliditetom, što je vrlo važno, osim svojih znanja i vještina, u radno okruženje donose i vlastite osobnosti putem kojih se dugoročno stvaraju najviše vrijednosti u kompanijama.

Stoga je godine 2018. godine, prepoznavši ovu vrijednu inicijativu, i Ured pravobraniteljice osoba s invaliditetom Poslovnom dnevniku dodijelio Posebno priznanje za doprinos mijenjanju svijesti o osobama s invaliditetom.

“Mladi studenti koji se prijavljuju iz godine u godinu zaslužuju veliko hvala jer i sami postaju ambasadori, pokazujući da osobe s invaliditetom nisu manje vrijedne ili lošiji radnici od drugih, naprotiv, a to je u Hrvatskoj važno kontinuirano isticati.

Mnoge tvrtke studentima su nakon prakse omogućile i stalno zaposlenje, što je još jedan korak više. Premda zbog pandemije koronavirusa projekt nije zaživio u punom obliku, ipak je opstao, a ove nas godine čeka jubilarka što je sjajno, posebno gledajući rast projekta kroz devet godina na što smo uistinu ponosni. S udrugom Zamisli smo napravili velike stvari, stoga zahvaljujem svima koji jesu i koji će biti dio ove priče”, istaknuo je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

Članicu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora te predsjednicu udruge Zamisli Svjetlanu Marijon raduje što projekt ulaze u desetu obljetnicu, tim više što je jedinstven u Europi.

Obuhvaćena cijela Hrvatska

”U svakoj prilici ovdje i vani isticat ću projekt Iskustvo zlata vrijedi, kao i svaki sličan projekt kojim smo pokrenuli lavinu ne bismo li pomogli mladima s invaliditetom u uključenju u izazovan svijet faksa i tržišta rada.

Raduje nas što se projekt proširio i van Zagreba, kao dojmovi studenata s prakse, što daje dodatan polet kompanijama koje vide i prepoznaju da je važno ulagati u osobe s invaliditetom i njihovo znanje. Kako je jedan student rekao – ovo je naša zlatna prilika i hvala vam na tome”, komentirala je projekt predsjednica Udruge Zamisli Svjetlana Marijon.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close