Ima interesa za dugove Diokija, a tko će odlučiti o zemljištu LNG terminala?

Autor: Ana Blašković , 21. ožujak 2017. u 22:00
Slijedi predaja obvezujućih ponuda/Ž. B./PIXSELL

Kupac će preuzeti pravnu poziciju HETA-e i moći s Diokijevim likvidatorom dogovoriti rješenje za zemljište pod hipotekom.

Dugovi propalog Diokija, osigurani i zemljištem na Krku koje se spominjalo u kombinacijama za izgradnju budućeg LNG terminala, mogli bi uskoro dobiti novog vlasnika.

U austrijsku državnu agenciju HETA-u, koja je preuzela nekretninski portfelj Hypo grupe, pristiglo je nekoliko ponuda ulagača zainteresiranih za otkup Diokijevih dugova.  Riječ je o sveukupno 102 milijuna eura koje je Hypo dao trima tvrtkama iz Hrvatske i Švicarske kroz 10 kreditnih linija.  "HETA je primila nekoliko neobvezujućih ponuda od kojih svega neke ispunjavaju tražene uvjete. HETA sada ulazi u fazu obvezujućih ponuda sa svim stranama koje ispunjavaju prethodne uvjete", poručili su iz agencije, no o imenima ponuđača zasad nisu željeli govoriti.

Hipotekarna prava
Austrijska agencija nije i vlasnik zemljišta na Krku premda na njega polaže hipotekarna prava budući da je Dioki grupa u stečaju od 2014.  Iako nije vlasnik zemljišta, a nekoliko puta je isticano da se prodaje isključivo kreditni portfelj, potencijalni kupac preuzet će pravnu poziciju HETA-e i moći s Diokijevim likvidatorom dogovoriti posebno rješenje za zemljište pod hipotekom. Može li prodaja zemljišta na Krku dovesti u pitanje izgradnju strateškog energetskog projekta postrojenja za ukapljeni naftni plin, teško je reći sa sigurnošću dok se ne vide planovi novog investitora, ali i konačni izgled projekta. 

Odobrena EU sredstva
Hrvatska je u međuvremenu odlučila LNG projekt realizirati izgradnjom plutajućeg terminala zas ukapljeni plin. Europska komisija nedavno je odobrila da će poduprijeti taj strateški projekt s oko 102 milijuna eura što će pokriti polovicu cijene izrade studije te oko 28 posto troška izgradnje sredstvima iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Projekt je postupku konačnog odabira strateških ulagača te provedbi obvezujuće faze postupka za zakup kapaciteta terminala. Početak rada LNG terminala očekuje se u 2019. godini, a ukupna vrijednost procjenjuje se na oko 363 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close