Ilegalna izgradnja, a još se time i hvale: Njemački bračni bar na šumskoj parceli u Istri kraj mora živi svoj san

Autor: Poslovni.hr , 02. studeni 2023. u 08:01
Foto: Ilustracija/ Sasa Miljevic/PIXSELL

Parcelu su očistili, na njoj izgradili terasu i postavili kamp-kućicu, a sada ondje planiraju i izgradnju kuće

Istru je ovih dana uznemirila vijest da se srednjovječni bračni par iz Njemačke na nacionalnoj televiziji ZDF pohvalio s ilegalno sagrađenim objektom u Marčani, u selu Peruški, javlja Glas Istre.

Bračni par Ralf i Sylvia već iduće godine planira zauvijek preseliti u Istru, na šumsku parcelu kraj mora s koje puca pogled na otoke, što su na televiziji predstavili kao ispunjenje svoga sna.

Parcelu su očistili, na njoj izgradili terasu i postavili kamp-kućicu, a sada ondje planiraju i izgradnju kuće. Oni, očigledno, u tome ne vide ništa sporno, ili, pak, nisu svjesni da ondje ne smiju graditi, niti postaviti kamper. U svakom slučaju, u javnost su putem emisije pod nazivom “37°: Späte Träume, neue Welten” (Kasni snovi, novi svjetovi) poslali poruku drugima da u Hrvatskoj mogu graditi gdje god im se prohtije.

To je samo jedna u nizu bespravnih gradnji na našoj obali, a na tu je temu predsjednik IDS-a Dalibor Paus prekjučer sazvao konferenciju za novinare. Kako bi se takvi primjeri, kojih je mnogo, ubuduće spriječili, Paus rješenje vidi u hitnom spuštanju ovlasti građevinske inspekcije na lokalnu ili regionalnu razinu.

“Alarmantno je da se vlasnici zemljišta iz Njemačke, iz jedne visoko uređene države, na nacionalnoj njemačkoj televiziji hvale time da je u Istri super, da su ostvarili svoj san i da imaju objekt na Jadranskom moru. Došli smo do toga da bespravni graditelji, iako znaju da je nešto nelegalno, bez ikakvog suzdržavanja i srama pričaju o tome na nacionalnim televizijama država Europske unije”, rekao je Paus dodajući da je njemačkom paru krajem prošle godine poslana obavijest o nelegalnoj gradnji i da su prijavljeni Državnom inspektoratu. Ističe da je to uobičajen način postupanja u Istri – kupi se poljoprivredno ili šumsko zemljište, iskrči i započne neki oblik bespravne gradnje.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close