Ikea ulaže 500 mil. eura u Hrvatsku

Autor: Ivan Pandžić , 04. studeni 2008. u 20:00

Domaći trgovci bune se protiv Ikee, a Skalušević kaže da ih se trgovci i trebaju bojati, ali ne i proizvođači

Švedski lanac namještaja Ikea otkupio je svih 400 tisuća četvornih metara zemljišta u Rugvici pored Zagreba na što je već potrošio 26 milijuna eura. U izgradnju koja bi trebala početi sljedeće godine i završiti do 2011. godine uložit će još 300 milijuna eura.

Regionalni centar
Od tog iznosa 50 milijuna eura otpada na sam prodajni prostor Ikee veličine 30 tisuća četvornih metara, dok ostatak ide za opći trgovački centar koji će imati 230 tisuća četvornih metara i 250 trgovina. U Rugvici će zaposlenje bez izvođača radova naći 2250 radnika, a sam prodajni centar Ikee računa na promet od 55 milijuna eura u prvoj godini. Sljedeća planirana investicija je Split u kojem se pregovara o zemljištu i trebao bi se graditi prodajni centar po istom principu, ali manji – vrijednosti 200 milijuna eura. U Srbiji i Sloveniji još nije nađeno zemljište, tako da će centar u Rugvici neko vrijeme biti jedini na prostoru bivše Jugoslavije. Osim toga, tvrtka kći Ikee, Swedwood, traži u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji prikladno zemljište na kojem bi otvorila tvornicu. Ambiciozne planove za potpuno osvajanje tržišta regije u četvrtak su predstavili regionalni predstavnik Ikeine maloprodaje Dragan Skalušević i Branko Mihajlov iz Inter Ikee, zadužen za gradnju i upravljanje popratnim centrima. U isto vrijeme, iz Udruge trgovaca namještajem tvrde da se Ikei pogodovalo pri promjeni prostornih planova u Rugvci i pri premještanju naplatnih kućica na autocesti, te da će dolazak Ikee ostaviti bez posla 10 tisuća ljudi.

Optužbe o pogodovanju
Andreja Gazdek iz Udruge očekuje i da pravna država ispita prenamjene jer će biti nanesena šteta sektoru. Zdravko Jelčić, predsjednik Udruge drvoprerađivača, očekuje da će Ikea surađivatis drvnom industrijom, te da će lanac imati od 15 do 20 posto namještaja domaćeg podrijetla. Skalušević je opovrgnuo navode o pogodovanju jer se položaj kućica ionako mijenjao. “Trgovci nas se trebaju bojati jer ćemo imati niže cijene, ali ne i proizvođači. Trebaju nam regionalni dobavljači i već krećemo u pregovore s drvnim klasterom Zagrebačke županije, a zatim i ostalim proizvođačima”, poručuje Skalušević.

Komentirajte prvi

New Report

Close