Idućih godina očekujemo barem 1000 MW iz vjetra i solara

Autor: Lucija Špiljak , 30. ožujak 2021. u 22:00
Ivo Milatić/Davorin ViŠnjiĆ/pixsell

Nužna je dobra suradnja državnog tijela i privatnog sektora, koji će imati na raspolaganju dio sredstava.

Na hibridnoj konferenciji Poslovnog dnevnika pod nazivom Zeleni plan – prilika za energetski razvoj Hrvatske, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić održao je prezentaciju o potencijalima Zelenog plana u hrvatskom gospodarstvu.

Podsjetio je kako je EU u studenom 2019. postavila cilj da će Europa do 2050. postati prvi klimatsko neutralni kontinent, a Hrvatska u skladu s time planira dekarbonizaciju gospodarstva s naglaskom na energetiku i obnovljive izvore energije.

“Radili smo na strateškom i zakonodavnom okviru s fokusom na sunce, bioekonomiju i termalne izvore. Imamo investicijski fond čijih je 7,5 milijardi eura namijenjeno zelenim tehnologijama u našem gospodarstvu, a Vlada RH želi uložiti sredstva u izgradnju hrvatskog energetskog sustava.

Nužna je dobra suradnja državnog tijela i privatnog sektora, koji će imati na raspolaganju dio sredstava, a sve kako bi se stvorilo moderno, čisto, ali i kompetentno i konkurentno gospodarstvo na EU razini.

U energetici postaje važan vodik kao dobar medij za stabilizaciju energetskog sustava, za što imamo predispozicije i strateške dokumente. MINGO planira poticati gospodarstvo i energetiku i očekujemo barem 1000 megavata iz solara i vjetra narednih godina”, rekao je Milatić.

Komentirajte prvi

New Report

Close