Iako Split više nema ni lipe za socijalu, Kerum uvjeren da je napravio ‘čudo’

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2012. u 14:27
Foto: Tino Juric/PIXSELL

Tijekom rasprave o amandmanu oporbenih vijećnika za socijalu predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić rekla je da nemaju više ni lipe.

Burne rasprave o proračunskim izdvajanjima kao što su ona za socijalu te postavljanje križa na Marjanu obilježile su današnju 30. sjednicu Gradskog vijeća Splita na kojoj se pojavio i gradonačelnik Željko Kerum, pišu 24 sata.

Tijekom rasprave o amandmanu oporbenih vijećnika za socijalu predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić rekla je da nemaju više ni lipe. 'Svi bi mi htjeli, ali ako nema, nema. Moramo biti odgovorni' poručila je Bečić te dodala kako jasno treba reći da nemaju odakle uzeti sredstva. Vijećnica Aida Batarelo požalila se kako je izvagala 7 kilograma dokumenata za sjednicu s pozamašnih 47. točaka, a Keruma je priupitala zbog čega u Splitu ne postoji koncesionar za zbrinjavanje uginulih pasa i mačaka. No unatoč tome vijećnici su jednoglasno izglasali blagdanske poklon-bonove od 200 kuna za 7380 splitskih umirovljenika s primanjima do 2000 kuna i za nezaposlene. Njih bi trebali dijeliti od petka, a kako i s kojim novcem kada u gradskoj blagajni nedostaje 3,8 milijuna kuna za bonove i za oko 19.000 nezaposlenih Splićana, pitanje je na koje treba naći odgovor.

'Kad kitimo grad za 4 milijuna kuna, možemo dati i 3,8 milijuna za nezaposlene', prokomentirala je Vesna Perak Bone iz SDP-a. Jure Šundov odgovorio je da novca sada nema, no Kerum je pokušao pronaći rješenje. 'Nije to velik novac, mogao bi se nekako izmisliti. Negdje ćemo malo uzeti. Možete smanjit plaće gradskim djelatnicima pet posto', predložio je Kerum, ali ga je pročelnica za financije Ljiljana Vučetić odmah demantirala jer su, podsjeća, plaće gradskih službenika osigurane kolektivnim ugovorom. Oporbene vijećnike zanimalo je i koliko je članova rodbine zaposleno u gradskoj upravi od Kerumova dolaska na vlast te tko će financirati gradnju križa na Marjanu. Dok se na prvo čeka pisani odgovor, hoće li se gradnja križa financirati donatorskim ili proračunskim sredstvima, tek treba vidjeti.

U izjavi za medije, Kerum se požalio i na krizu  u Hrvatskoj i svijetu. Smatra da će kriza potrajati još najmanje tri godine. Pohvalio se izgradnjom obale pred svojim hotelom Marjan, koju je njegova vlast uspijeva realizirati nakon 50 godina,  i izgradnjom stanova za podstanare po cijeni od tisuću eura, dok ih državni APN  prodaje po 1120 eura po kvadratu.
'Blago onome tko danas ima ikakvu plaću. Napravili smo čudo iz ničega u ovakvoj krizi', zaključio je Kerum.

Komentirajte prvi

New Report

Close