Godišnje hrvatsko tržište konzumira 600 tisuća pršuta od čega svi lokalni pršutari proizvedu tek oko 250 tisuća.
Samo taj podatak dostatan je argument da su ambiciozni planovi klastera Hrvatski pršut i te kako održivi naglasio je njegov predsjednik Darko Markotić na prvoj zajedničkoj prezentaciji klastera, održanoj ovaj vikend u okviru Hrvatskog festivala hrane i pića.Klaster je osnovan krajem prošle godine i već je okupio 21 pršutara od sjevera Istre do krajnjeg juga Dalmatinskih županija. Nekoliko je bitnih točaka oko kojih su se združili. Od zajedničke nabave sirovine, preko edukacije kroz uspješniju suradnju sa znanstenom zajednicom do promidžbenih aktivnosti radi jačanja pozicije na domaćem, ali i osvajanja inozemnih tržišta. Da se ostvare ti njihovi planovi prethodno moraju dobro razraditi financijsku križaljku ne bi li ishodili povoljnije kredite u odnosu na aktualnu preskupu ponudu bankara.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu