I ribarima šansa da ‘upecaju’ novac EU

Autor: Sergej Novosel Vučković , 16. kolovoz 2018. u 22:00
Ribarstvo treba dizati konkurentnost i kroz međunarodnu suradnju/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Razvoja marikulture nema bez upravljanja morskim područjem, kažu u ŽK i zovu tvrtke da se u listopadu prijave za inovacijske vaučere.

Važnost mora i jadranskog priobalja u Hrvatskoj se ne očituje samo u turizmu, već i u ribarstvu i brodogradnji. Takvo 'plavo gospodarstvo' kod nas ima posebnu važnost s obzirom na činjenicu da sam turizam "pumpa" petinu domaćeg BDP-a, da su u nekim gradovima koncentrirana i velika brodogradilišta, veliki poslodavci, od kojih su neki u problemima, kao i da u mnogim manjim mjestima posluju pogoni za preradu ribe, da ne govorimo o stotinama ribara koji egzistenciju "pecaju" upravo iz morskih dubina. 

Svjesna važnosti plavoga za cijelo hrvatsko gospodarstvo, HGK Županijska komora Zadar osmislila je i od EU dobila oko 1,5 milijun eura, za projekt Blue boost.

Jadransko-jonski partneri
Usmjeren je jačanju marikulture, radi "poticanja i financiranja inovacija u sektoru Plavog rasta u jadransko-jonskom području". Direktor Komore Denis Ikić objašnjava da će pet tvrtki dobiti po devet tisuća eura vrijedan inovacijski vaučer. "Javni natječaj ide u listopadu, na njega se mogu javiti poduzetnici iz Zadarske županije", kaže Ikić, dodajući kako je nužno da svi u plavom gospodarstvu rade na očuvanju čistoće i bogatstva mora da bi izvukli najveću moguću korist.

ŽK Zadar sudjeluje u još dva europska projekta, međunarodna, vezana uz jačanje partnerstava osam mediteranskih zemalja i poticanje inovacija plavoga gospodarstva – Mistral i 4helix+. Prilika je to i za domaće poduzetnike, jer se u 4helix+ nagodinu u ožujku raspisuje natječaj za dodjelu vaučera za 48 projekata, svaki donosi po 10.000 eura. Prema podacima HGK, ulov i uzgoj morske ribe jesu lani u Hrvatskoj nešto pali u odnosu na 2016., no ribarstvo i marikultura šansu za dizanje konkurentnosti vide u međunarodnoj suradnji i apliciranju za novac iz EU fondova. 

Prvi u Hrvatskoj
Denis Ikić reći će da važnu ulogu imaju i spomenuti projekti Županijske komore. Zadarska županija je prva u nas izradila, još 2003., i u svoj prostorni plan uključila studiju korištenja i zaštite mora i podmorja, kojom se sustavno valorizira pomorsko dobro.

"Ta studija bila je podloga za pokretanje postupka integralnog upravljanja obalnim područjem, koji je temelj za razvoj marikulture. To omogućuje i poduzetničku inicijativu i ostvarivanja pretpostavki za zapošljavanje i gospodarski rast na području Zadarske županije, tako da se primjereno održava i štiti pomorsko dobro", zaključuje Denis Ikić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close