I nakon gašenja dugo će živjeti u sudskim procesima

Autor: Jadranka Dozan , 24. lipanj 2019. u 12:55
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Na Ustavnom sudu nova tužba Udruge manjinskih dioničara, Fortenova rješava problem spora u Srbiji.

Provedba nagodbe u Agrokoru započela je formalno prije nepuna tri mjeseca i, očekivano, taj složeni proces ne teče posve glatko. Dok vodstvo Fortenova grupe (još) privodi kraju posao refinanciranja tzv. roll up kredita i razrađuje daljnji strateški smjer, uključujući i pripreme aktiviranja prve runde prodaja pojedinih non-core društava, za desetak dana očekuje se nova sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća na temu provedbe nagodbe. Istodobno, prošli tjedan dobili smo novi podsjetnik da će Agrokor i nakon što se "ugasi" dugo biti "živ" u sudskim procesima.

Ekipa poljske podružnice revizorske kuće KPMG kojoj je bilo povjereno knjigovodstveno-financijsko vještačenje u okviru istrage u slučaju Agrokor svoj je dio posla napokon obavila. Nalazi su isporučeni Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a jesu li oni učvrstili ili olabavili uporišta za podizanje optužnice po istrazi pokrenutoj prije više od godinu i pol dana "zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna", još će neko vrijeme biti zona nagađanja.

To naročito vrijedi za pitanje koga bi sve od 15 osoba koje su predmetom istrage (Todorić i sinovi te 12 Agrokorovih menadžera i revizora) mogla snaći optužnica. Glavnina sudskih saga vezanih uz slučaj Agrokor trenutno se odvija mimo reflektora. Tako je npr. ovih dana Ustavnom sudu stigla nova tužba od Udruge manjinskih dioničara Agrokora, a upravljačke strukture Fortenove već neko vrijeme, među ostalim, nastoje riješiti problem zastoja prijenosa imovine u Srbiji zbog privremene mjere određene slijedom tužbe koju je (i) tamo pokrenuo Ivica Todorić.

Premda se to u kompaniji smatra kratkim "administrativnim zastojem", evidentno je da to može remetiti planske rokove. Kad su pak posrijedi rokovi, u kontekstu KPMG-ovih rezultata vještačenja iz DORH-a kažu da te stotine stranica nalaza trebaju proučiti i tužiteljstvo i obrana, pa i o konačnom dovršetku istrage govore u terminima "razumnog roka", ovisno o tome hoće li se pokazati potreba za traženjem kakvih dopuna nalaza ili provedbom još poneke dokazne radnje.

Zasad su do medija došle tek neslužbene informacije da nalazi KPMG-a teško terete "izvršnu vertikalu koncerna i sve osobe direktno uključene u računovodstvene postupke za koje je zaključeno da su dovodili u zabludu sve koji su bili u poslovnom odnosu s Agrokorom".

Sam Todorić oglasio se u vezi s tim vještačenjem ističući kako je mimo angažiranja poljske podružnice KPMG-a hrvatski KPMG od Agrokora "dobio" 90 milijuna kuna, a DORH od Vlade za istragu pet milijuna kuna. Angažiranje revizora iz "treće države" za posao vještačenja dvojbeno je i Goranku Fižuliću kao jednom od aktivnijih kroničara slučaja Agrokor. Prema njemu, ponajprije o sadržaju nalaza ovisi hoće li se istraga privesti kraju usred ljeta ili najesen.

Manje vidljiva odluka
"Ako ti nalazi nude nešto što zveči i pojačava uporišta DORH-u, optužnica bi se mogla dokotrljati u jesen, a u suprotnom bi se vjerojatno gledalo da odluka prođe s manje vidljivosti, odnosno da padne usred ljeta", komentirao je.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić je, pak, tehnički objasnio kako po završetku istrage "državni odvjetnik donosi odluku koja može biti ili optuženje ili obustava istrage ili obustava za neke točke istrage", pri čemu bi odluka trebala donijeti u roku mjesec dana po okončanju istrage (iznimno se može produljiti za najviše još dva mjeseca). Kako bilo, nešto od navedenoga će se posve izvjesno dogoditi u kraćem roku nego što u slučaju svoje (dopunjene) ustavne tužbe može računati Udruga manjinskih dioničara.

Udruga je već ranije bila podnijela ustavnu tužbu, no sud ju je stavio u "fazu zastajanja" do donošenja odluke Vrhovnog suda o reviziji, što su odvjetnici manjinskih dioničara također pokrenuli. U obrazloženju podnošenja ustavne tužbe "prije iscrpljenog pravnog puta" ističe se kako je zbog neodlučivanja Vrhovnog suda trenutni status pravno nejasan, a u konkretnom predmetu je to važno zbog procesnih mogućnosti koje proizlaze iz prakse i stajališta Europskog suda za ljudska prava. Ukratko, smatraju kako se ne radi o "dualitetu ustavnih tužbi, jer se povodom tzv. redovne ustavne tužbe ne postupa do nekog, trenutno neodredivog dana". 

Isplata tijekom 4 godine
Nasuprot tome, u Agrokoru odnosno Fortenova grupi jasno je određeno da će se nova sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća, ponajprije na temu provedbe nagodbe, održati 4. srpnja. Glavni fokus rasprave trebala bi biti isplata dijela od ukupno 80 milijuna eura graničnog duga Konzuma dobavljačima, za koji je u sklopu nagodbe bila predviđena isplata tijekom četiri godine.  S tim u vezi vodstvo Fortenove još nije iznijelo plan isplate ovogodišnje "kvote", iako je, kako se tvrdi, to trebalo napraviti u roku mjesec dana od objave izvješća za 2019., tj. do kraja svibnja. 

Pravo na isplatu smatra se neupitnim jer je Konzum lani ostvario znatno veću operativnu dobit (EBITDA) od 38,8 milijuna eura definiranih nagodbom kao minimum ostvarenja za isplatu dijela graničnog duga, pa se računa da bi predmetom pregovora moglo biti samo pitanje tempa isplate. To, međutim, nije ni jedini ni najveći izvor napetosti i nesporazuma tri mjeseca otkako su najveći vjerovnici i formalno dobili vlasničko-upravljačke ovlasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close