I Mađarska reže PDV na smještaj

Autor: Marija Crnjak , 02. lipanj 2019. u 21:59
Stopa za smještaj pada s 18 na 5 posto, uz uvođenje turističkog doprinosa od 4%/FOTOLIA

Mjere za poticanje rasta.

Nakon što je Grčka nedavno najavila snižavanje stope PDV-a na usluge u turizmu, slična odluka stigla je iz Mađarske, potvrdivši prijašnje najave tamošnje Vlade i njihovu predanost da pojačaju ulaganja u turizam. 

Stopa PDV-a na komercijalni smještaj tako će se u Mađarskoj sniziti s 18 posto na 5 posto, uz istodobno uvođenje turističkog doprinosa od 4 posto.

To je jedna od mjera smanjenja poreza i poticaja rasta koja će se provesti u u sklopu plana za zaštitu gospodarstva od utjecaja globalnog usporavanja, a kako bi se zadržao rast iznad prosjeka EU. Tako će se od 1. srpnja među ostalim smanjiti i porez na plaće s 19,5 posto na 17,5 posto.

Ta mjera bi poslovnim subjektima već ove godine u blagajni trebala ostaviti 443,1 milijuna eura, a u skladu je sa sporazumom Vlade i sindikata čiji je cilj porast plaća u privatnom sektoru od 2019. godine. 

Kako je poznato, Mađarska je nakon snižavanja stope PDV-a ugostiteljima u prošloj godini s 27 na 18 posto, tu stopu dodatno snizila na 5 posto (osim alkohola).

Vlada je nedavno objavila da je jako zadovoljna dosadašnjim ishodom poreznog rasterećenja u ugostiteljstvu, koje je već rezultiralo porastom prometa za 40-60 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Porezno rasterećenje u Mađarskoj dio je ambiciozne strategije Vlade s ciljem da u idućih 10 godina postanu vodeća turistička regija središnje Europe. Grčka pak snižava PDV ugostiteljima s 24 posto na 13 posto, te na hotelski smještaj s 13 posto na 11 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close