I edukacijom se zauzima mjesto u autoindustriji

Autor: Ana Blašković , 22. rujan 2020. u 22:00
GlobalLogic razvija Autosar kao temeljni automobilski programski standard, Foto: PD

Hrvatski ogranak američke inženjerske kompanije u suradnji s FER-om u Zagrebu provodi kolegij iz programa Autosar.

Hrvatska možda nikada neće biti div u proizvodnji automobila poput Njemačke ili Češke, no bitno mjesto u lancu te industrije gradi svakim danom. Nakon objava da Porsche Digital i domaći Infinum u Zagrebu pokreću tvrtku za dizajn i razvoj softvera, a potom da bi VW mogao svoju marku Bugatti prepustiti Rimac Automobilima za udio u domaćoj kompaniji, stiže još jedna vijest iz autobranše. Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu u planu je u ljetnom semestru ove akademske godine nastaviti, prvi put lani uveden kolegij na temu Autosara (Automotive Open Systems Architecture, op.a.), temeljnom automobilskom standardu, u suradnji s kompanijom GlobalLogic, koja u Zagrebu na projektima softvera zapošljava nekoliko stotina ljudi.

Cilj kolegija, nastalog kao odgovor na potrebe za specifičnim znanjima traženima u autoindustriji, a koji je već odslušalo 20-ak studenata, bio je da nauče temeljne vještine za rad sa specifičnim softverskim alatima za autoindustriju, jer se ona ubrzano razvija, te da se u Hrvatskoj otvaraju prilike za suradnju s mnogim poznatim brendovima. Kombinacija teorije i prakse, kolegij je u prvom dijelu nastave pokrio značaj Autosara, arhitekturu sustava i alat “EB Tresos Studio” koji se koristi za konfiguraciju modula Autosar. U drugom dijelu održane su praktične laboratorijske vježbe i demonstrirano kako ta arhitektura izgleda u stvarnom kodu.

Podršku u pripremi materijala i alata za kolegij pružio je partner GlobalLogica, njemački dobavljač softvera za autoindustriju, Elektrobit. Uz plan da se s kolegij nastavi, razmatraju i proširenje laboratorijskih vježbi uz fokus na praktična rješenja. “Iznimno mi je drago da smo studentima FER-a prvi put, kroz sveučilišni kolegij, uspjeli na strukturiran i praktičan način približiti tematiku Autosara, važnog softverskog standarda za razvoj programske potpore u autoindustriji. Budući da se ova industrija brzo mijenja i napreduje, kod pripreme i organizacije kolegija, praktično orijentiranih na specifične tehnologije, važna je suradnja između iskusnih stručnjaka iz gospodarstva i akademske zajednice”, rekao je profesor na FER-u Hrvoje Džapo.

Komentirajte prvi

New Report

Close