“I dalje je sustav zdravstvene zaštite nepotrebno opterećen administracijom”

Autor: Lucija Špiljak , 25. srpanj 2019. u 22:00
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Kao samostalni zdravstveni radnici, izvan sustava domova zdravlja, neprestano dokazujemo da kvalitetan sustav funkcionira.

O novitetima Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako poboljšati sustav, kako zadržati medicinsko osoblje u RH, ali i liječnicima bez dana radnog staža, u intervjuu za Poslovni dnevnik govorio je Željko Rotim, dr.med.dent. i predsjednik HUP-Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu. 

Koje biste ključne novitete Zakona o zdravstvenoj zaštiti izdvojili?
Do donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti timove primarne zdravstvene zaštite su činili liječnici i sestre koji su se kolokvijalno nazivali "koncesionari", a odluku o tome hoće li tim ući u sustav mreže ugovornih ordinacija donosila je županija. To je bilo još jedno dodatno administrativno i financijsko opterećenje koje se moralo plaćati županijama. Novim zakonom propisano je da svaki doktor, u timu s medicinskom sestrom, postaje svojim imenom nositelj ugovornog odnosa s HZZO-om, tj. miče se obaveza traženja koncesije od županije. Za pacijenta se u praksi ništa ne mijenja, on i dalje ostaje opredijeljen svom izabranom doktoru. Financijski namet, tj. mjesečno naplaćivanje koncesija, od strane županija prema svakom medicinskom timu iznosio je 250-1250 kn ovisno o pravilnicima.  Taj novac uplaćivao se više od 10 godina na račune županija od strane tzv. koncesionara, ali se nije koristio za poboljšanje nivoa zdravstvene zaštite koncesionara. Uvođenjem koncesija jedino su liječnici u PZZ-u, i to samo dio njih, plaćali taj namet, tj. dobivali suglasnost županija za liječenje svojih pacijenata, čime su stavljeni u nepovoljni položaj naspram ostalih kolega liječnika koji nisu bili obvezni plaćati ga. Ukidanjem koncesija svi su liječnici u jednakom položaju. Sada je ukidanjem koncesija stvoren preduvjet brže reakcije Ministarstva zdravstva i HZZO-a na nepopunjena i potrebna mjesta u mreži zdravstvene zaštite RH. Novim zakonom dopušteno je ugovornom timu dodatno zapošljavanje liječnika.To je odlična mjera jer se na taj način uvodi mogućnost kvalitetnije zdravstvene skrbi pacijenata, posebno u situaciji kada se izabrani doktor priprema za mirovinu (u sljedećih 6 godina više od 60% ugovornih timova obiteljske medicine ispuniti će uvjete za mirovinu), a svi njegovi pacijenti za koje skrbi cijeli radni vijek imaju mogućnost upoznavanja s još jednim doktorom u timu za kojeg se mogu opredijeliti ako tako odluče čime se osigurava kontinuitet nastavka pružanja kvalitetne medicinske skrbi u istom timu. Novi zakon dopušta rad i nakon radnog vremena što otvara prostor da se ugovori određeni rad u turističkim središtima.

Doktor primarne zdravstvene zaštite ne naplaćuje svoje usluge liječenje po tržišnim cijenama, može li mu lokalna vlast naplaćivati tu cijenu za zakupni prostor?
Neke županije nude razne beneficije da bi zadržale liječnika u mjestima gdje ih nedostaje, dok neke žele propisati nerealno velike zakupnine i time dovesti ugovorne doktore u zahtjevnu situaciju. S druge strane, sasvim je logično da cijene zakupnina ne moraju biti iste u centru grada ili na područjima izvan centra, a osobito u udaljenim i nedostupnim dijelovima zemlje te da županije imaju pravo određivati različite cijene. Stav HUP- Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu jest da realna cijena zakupnine ne smije prelaziti cijenu visine dosadašnjeg plaćanja koncesijskih naknada. Tako županije neće ostati bez svoga prihoda, a ugovorni liječnik će ostati u okvirima svog predviđenog financijskog budžeta. 

A što je s odredbom da 25% ordinacija ostaje u domovima zdravlja?
Neki domovi zdravlja već sada imaju manji broj ordinacija. Sukladno anketi koja je svojedobno provedena među pacijentima, na pitanje je li pacijentima bitno ako je neka ordinacija u sklopu doma zdravlja ili je to "koncesionarska" ordinacija, više od 90% pacijenata izjasnilo se da im to nije važno već su im bitne dostupnost, kvaliteta rada doktora, ljubaznost, opremljenost ordinacija i općenito način ophođenja osoblja.

Kako ocjenjujete primarnu zdravstvenu zaštitu u RH?
Prema pokazateljima iz HZZO, PZZ odrađuje "lavovski" dio posla i temelj je zdravstvenog sustava u RH. Nema lista čekanja niti značajnih prigovora pacijenata na usluge i stručnost kolega. No i dalje je sustav nepotrebno opterećen administracijom. Ističem to zbog nedavne tragične nesreće koja se dogodila i koja je rezultirala oštrim osudama liječnika obiteljske medicine u medijima, gdje se neargumentirano provlačila netočna teza da liječnici obiteljske medicine mogu utjecati na to da ovisnici i psihički bolesnici nekontrolirano voze i uzrokuju nesreće. Postoje službe i institucije koje moraju kontrolirati i rješavati takve slučajeve, a odgovornost za navedeno ne snose vrijedni i stručni liječnici obiteljske medicine. Potrebna je bolja komunikacija između kolega u PZZ-u i bolnicama.

U ambulantama opće medicine pacijente od 1. srpnja liječe liječnice i liječnici bez dana radnog staža i iskustva s pacijentima. Što mislite o ovakvom načinu prakse?
Uvodi se sustav sekundarijata, a upitno je kako će biti proveden u praksi, npr. tko će mentorirati mlade kolege, koliko će sekundarijat trajati, tko će i na koji način osiguravati sredstva za mentore.  Smatram da bi trebalo stimulirati mlade liječnike za rad u PZZ-u i što prije osigurati mentore za rad na sekundarijatu. Hrvatska ima među 10% najboljih zdravstvenih sustava na svijetu prema ocjeni Svjetske banke. Dijelovi našeg bolničkog zdravstvenog sustava angažiranjem osobito Ministarstva zdravstva i HZZO-a u zadnjih nekoliko godina obnovljeni su vrhunskom medicinskom opremom, ali najveća vrijednost našeg sustava je entuzijazam doktora, medicinskih sestara i ostalog zdravstvenog osoblja. Zato sam uvjeren da su naši mladi netom diplomirani doktori u sigurnim rukama. Potrebno je mladim liječnicima nakon završetka sekundarijata omogućiti da se pozicioniraju u segmentu medicine i stomatologije za koji iskažu interes i omogućiti im željene specijalizacije.

Koliki je ovdje značaj HUP-a?
U HUP- Udruzi liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu udruženi smo kao samostalni zdravstveni radnici, izvan sustava Domova zdravlja, u svojim prostorima koje sami opremamo vrhunskom opremom. Imamo ugovore s HZZO-om koji prema nama redovito i korektno ispunjava svoje obveze. Rezultatima neprestano dokazujemo da kvalitetan, transparentan i stimulativan sustav funkcionira. Utjecaj  i značaj HUP-a u rješavanju problema PZZ-a je velik jer je riječ o reprezentativnom partneru Vladi RH, Ministarstvu zdravstva i HZZO-u. Suočeni smo, kao i svi poslodavci i privatni poduzetnici u zemlji, s brojnim preprekama i izazovima, stoga nam je HUP svojim institucionalnim utjecajem jak oslonac te partner u pregovorima s državnim institucijama.

Radna snaga

Kako onda zadržati medicinsko osoblje u Hrvatskoj?
Prema anketama, primarni razlog odlaska liječnika i medicinskih sestara nije visina primanja, nego uvjeti rada i odnos prema njima, narušeni dignitet pojedinca i nemogućnost transparentnog napredovanja. Poboljšanjem radnih uvjeta i stimulacijom dobrog rada i kvalitetnih pojedinaca doći će i do promjena u sustavu. Stimulativne mjere moraju ići od vrha zdravstvenog sustava sve do lokalne vlasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close